Behöver du hjälp? 
Ring eller besök våra butiker

Weekend Budapest

Sök och boka billiga weekendresor till Budapest. Spar pengar genom att boka flyg och hotell samtidigt.

Tips, vill du bara boka boende för en del av resan eller på en annan ort så kan du göra det här!

Billigt flyg + hotell tur&retur till Budapest

fr. 2 109:-
fr. 2 232:-
fr. 2 611:-

Mer om Budapest

Mer information om Budapest

Fakta om Budapest

Budapest bestod ursprungligen av tre olika städer, Buda, Pest och Óbuda, på båda sidor om floden Donau. 1873 slogs de samman till en enda.

Pest är stadens kommersiella och kulturella centrum. Här finns boulevarderna, eller ”ringlederna” som de kallas lokalt, med massor av kaféer, restauranger, teatrar och museer. Här ska man absolut besöka Nationalmuseet, som berättar landets historia. Från kupolen på Sankt Stefans basilika har man 360 graders utsikt över staden, men att gå upp är inget för den som är höjdrädd. Här ligger också parlamentsbyggnaden. Andreasboulevarden, med bland annat Ungerska Statsoperan, mynnar ut i Hjältarnas torg.

Budasidan är den historiska delen av staden. Här finns slottshöjden, med bland annat det kungliga slottet som i dag rymmer Nationalgalleriet, med både ungerska konstnärer och moderna mästare som Picasso och Lichtenstein, och det historiska museet. Invid ligger Mattiaskyrkan (Nagyboldogasszony-templom) vars äldsta delar här-stammar från 1200-talet. Kyrkan var kunglig kröningskyrka och här kröntes den siste konungen av Ungern, Károly (Karl), år 1916. Kyrkan renoverades i slutet på 1800-talet för att återskapa glansen från 1200-talet. I skattkammaren finns bland annat de kungliga kronjuvelerna.

Òbuda är den äldsta delen av Budapest. Här finns spår efter bosättningar från stenåldern. Under romersk tid hette staden Aquincum. Ungrarna kom inte hit förrän på 800-talet. Alla tre stadsdelarna finns på Unescos världsarvslista.

Om du blir trött på att titta på historiska byggnader och museer kan du endera gå och bada – Budapest är känt för sina badhus och sina uppvärmda utomhusbad även på vintern – eller bege dig till någon av öarna i Donau. Där finns restauranger och parker, som den Japanska trädgården, ett zoo och en massa musik, framför allt på sommaren. Det är inte för inte som några av världens främsta kompositörer, som Béla Bartók och Zoltán Kodály, levde och verkade i Budapest.
Invånare
1,6 miljoner (2007)

När ska man åka
Året runt, men musikfestivalerna
äger rum under sommaren.

Missa inte

Den stora synagogan och det judiska museet. Utsikten från Gellert-kullen.
Hjältarnas torg, mest känd för sitt
Millenniummonument, med statyer
av de sju hövdingar som härskade
över de sju magyariska stammar som
grundade Ungern på 800-talet.
Bakom dem står fjorton modernare
statsmän. Utsikten från tornet till
Sankt Stefans basilika. Fängelsecellen där Raoul Wallenberg satt innan han försvann, troligen till Sovjet. Den ligger i källaren i Terrormuseet på Andreasboulevarden, som framför allt berättar stadens historia under tyskarna och ryssarna.

Bra att veta
Budapests tunnelbana öppnade redan 1896. Näst efter City & South London Railway i London är den världens äldsta.

Copyright © Octopus Publishing Group LTD


 

Antal resenärer

Weekend Ungern

Weekend Budapest
Stäng

Hjälp att boka?

Behöver du hjälp eller har frågor?
Ange ditt telefonnummer, inklusive riktnummer, så ringer vi upp dig så fort vi kan!