0771 - 456 700 Våra butiker

Weekend Istanbul

Sök och boka billiga weekendresor till Istanbul. Spar pengar genom att boka flyg och hotell samtidigt.

Tips, vill du bara boka boende för en del av resan eller på en annan ort så kan du göra det här!

Billigt flyg + hotell tur&retur till Istanbul

fr. 2 514:-
fr. 2 790:-

Mer om Istanbul

Mer information om Istanbul

Fakta om Istanbul

Istanbul är en helt förtrollande stad – en bedövande följd av vackra palats, kupoler och minareter, kullerstensgator, gamla trähus, kvarter med höga betongbyggnader, graciösa art nouveau-lägenheter, internationella modebutiker, basarer, tiggare, gatuförsäljare, byrackor och, framför allt, båtarna i Bosporen och löftet om Orienten.

Det har legat en stad här sedan tidernas begynnelse som överbryggat gapet mellan Europa och Asien. Under århundraden har den varit huvudstad i det romerska riket, i Bysans och i de osmanska kejsardömena – och haft flera olika namn: Miklagård, Byzantion, Konstantinopel, Istanbul. När den turkiska republiken grundades 1923 blev Ankara huvudstad, men Istanbul har förblivit Turkiets kulturella och ekonomiska centrum.

Istanbul ligger vid Bosporen, med rötterna fast förankrade i Asien, men utsträckt mot Europa. På den europeiska sidan delas staden ytterligare en gång, i norra och södra delen, av Gyllene hornet. I den södra delen ligger världsarven Blå moskén, sultanens palats – Topkapi – (från 1400-talet) och Hagia Sofia – ”alla kyrkor moder”, ett mästerverk i bysantinsk arkitektur. Här ligger också Kapali Çarsi, stora basaren, en mäktig labyrint av trånga täckta gångar där man kan köpa allt från billigt skräp till dyrbara mattor. Bara några minuter bort ligger Süleymaniyenmoskén, en spektakulär osmansk moské, och ytterligare en bit bort ligger den vackra Kariye Camii, Chorakyrkan.

Norr om Galatabron ligger det magnifika Galata Kulesi (Galatatornet) byggt av Genua på 1300-talet, med fantastisk utsikt. Härifrån får staden en europeisk prägel. Huvudgatan – ˙Istiklal Caddesi – är kantad av utmärkt fin-de-siècle-arkitektur och leder fram till Taksimtorget och det imponerande Cumhuriyet Anıtı, monumentet till minne av republiken.

Vart du än vänder dig i denna mäktiga stad snubblar du över melankoliska minnen från det magnifika kejserliga förflutna – bortglömda bitar av historien. Men Istanbul låter också besökaren fascineras av den fantastiska interiören i Blå moskén, dofterna på fiskmarknaden, de små båtarna som ligger sida vid sida med gigantiska fraktfartyg i Bosboren – minnen som varar för evigt.
Invånare
10 291 000 (2007)

När ska man åka
Vår eller höst. Sommarmånaderna är
mycket varma och ibland snöar det
på vintern.

Missa inte

Att ta en båttur på Bosporen och
beundra alla yali som ligger längs
stränderna – gamla trähus som
fungerade som sommarhus för välbeställda istanbulbor.

Att uppleva ett äkta turkiskt bad i ett hamam – Çemberlitas eller Cagaloglu.

En guidad tur på Dolmabahçe Sarayi – ett märkligt palats med Europas största kandelabrar.

Den egyptiska kryddmarknaden, och de omgivande gatorna. Det livliga hamnområdet Karaköy, med fisk- och grönsaksmarknaden. Här är det billigt att äta – både på restaurangerna och vid gatuköken. Ortakoymoskén och området runt den.

Bra att veta
Delar av Istanbul är mycket fattiga.
Som alla större städer drar Istanbul
till sig migranter som söker jobb,
många av dem lever i gecekondus –
illegala kåkstäder i utankanten av
staden. Låt inte fördomar om gatu -
försäljare komma emellan dig och
din uppfattning om denna fantastiska stad.

Copyright © Octopus Publishing Group LTD


 

Förslag på resor Stockholm - Istanbul
 
Endast flyg
Flyg + Hotell
Hemresa
Resenärer
Hemresa
Boende
Antal resenärer

Weekend Turkiet

Weekend Antalya | Weekend Istanbul
Stäng

Hjälp att boka?

Behöver du hjälp eller har frågor?
Ange ditt telefonnummer, inklusive riktnummer, så ringer vi upp dig så fort vi kan!

Contact us
Kundservice
Behöver du hjälp? clear