Behöver du hjälp? 
Ring eller besök våra butiker

Weekend Krakow

Sök och boka billiga weekendresor till Krakow. Spar pengar genom att boka flyg och hotell samtidigt.

Tips, vill du bara boka boende för en del av resan eller på en annan ort så kan du göra det här!

Mer information om Krakow

Fakta om Krakow

Kraków är Polens bäst bevarade medeltida stad. Det beror på att tyskarna
intog staden redan 1939 och hade den som bas för Generalguvernementet,
den ockuperade delen av Polen dit tyska nybyggare skulle flytta sedan judarna dödats och polackerna skickats till arbetsläger österut. I den gamla staden finns mer än sextusen gamla byggnader och mer än två miljoner konstverk. Alla som kommer till Kraków häpnar över kullerstensgator som ser ut som om de är tusen år gamla och de många kyrkorna, museerna, restaurangerna, kaféerna och barerna. Bortsett från några broar och flygplatsen klarade sig Kraków helt utan skador under kriget.

De äldsta delarna av staden omges av en rad parker som går i en ring, med det gemensamma namnet Planty. Det var där som stadsmuren med dess vallgravar fanns under medeltiden. I parkens södra del ligger Wawel, ett komplex av byggnader på en kulle. Här finns en borg med ett kungligt slott och Krakóws domkyrka. Domkyrkan var begravningsplats för polska regenter till och med 1733. Även Sigismund (Zygmunt III Waza) ligger här. Platsen har på senare tid varit föremål för arkeologiska utgrävningar där bland annat rester av en tidig italiensk renässansträdgård har påträffats.

Krakóws gamla stad har ett imponerande torg, Europas största, där Sankta Marias basilika, från 1300-talet, står. Dit ska man gå för att titta på träaltaret, skapat av Veit Stoss, och för att lyssna på trumpetblåsaren uppe i tornet, varje hel timme. Trumpeten är en tradition från 1200-talet, då en trumpetare varnade stadens invånare för en tartarattack. Han sköts när han blåste och än i dag avbryts melodin på samma ställe. Mitt på torget står en stor byggnad, Sukiennice (Klädeshallarna). Resten av torget är större delen av året en stor marknad, där man bland annat kan köpa konsthantverk. Allt som återstår av Rådshuset är ett torn, resten förstördes när Österrike-Ungern anföll på 1800-talet. Därinne finns ett museum och man kan gå upp i tornet och titta på utsikten.

Kazimierz är de restaurerade judiska kvarteren, fast utan sina ursprungliga invånare. De cirka sjuttiotusen judar som levde i Kraków 1939 förvisades först till ett ghetto på andra sidan av floden Wisła, innan de dödades i koncentrationslägret Plaszów, som ligger inom stadens gränser.
Invånare
760 000 (2006)

När ska man åka
April till oktober.

Missa inte

Barbican, borgen vid kanten av Gamla
stan.

Czartoryskimuseet, som bland annat har verk av Da Vinci och Rembrandt.

Sankt Peter och Paul-kyrkan.

Ett av Europas äldsta universitet, Uniwersytet Jagiello ski, från 1364.

Den gamla synagogan.

Bra att veta
En bra bild över det judiska livet i
Kraków får man i filmen Schinder’s
list från 1993. Den skildrar Oscar Schindlers försök att få ut så många judar som möjligt från Plaszów-lägret.

Copyright © Octopus Publishing Group LTD


 

Stäng

Hjälp att boka?

Behöver du hjälp eller har frågor?
Ange ditt telefonnummer, inklusive riktnummer, så ringer vi upp dig så fort vi kan!