Behöver du hjälp? 
Ring eller besök våra butiker

Weekend Dubrovnik

Sök och boka billiga weekendresor till Dubrovnik. Spar pengar genom att boka flyg och hotell samtidigt.

Tips, vill du bara boka boende för en del av resan eller på en annan ort så kan du göra det här!

Mer information om Dubrovnik

Fakta om Dubrovnik

Dubrovnik ligger allra längst i söder i Kroatien, längs Dalmatiens kust. Omgivningarna, på en halvö som sticker ut i Adriatiska havets klara vatten, är vackra och understryks än mer av kalkstenklipporna i bakgrunden vid gränsen mot Bosnien-Hercegovina.

Den gamla stadsmuren skyddar en historisk stadskärna som finns på Unescos världsarvslista sedan 1979.

Staden grundades på 600-talet och var då ett protektorat under det bysantinska riket. Efter korstågen var det Venedig som tog över (1205–1358), och senare blev Dubrovnik en del av det ungerska kungadömet. Från 1300-talet och fram till 1808 styrde staden sig själv, som en fri stat, under namnet Repubblica di Ragusa. Stadens framgångar baserades på handel och man hade en stor handelsflotta som fraktade varor till västra Europa. På medeltiden var det den enda stadsstaten som kunde utmana Venedig. Dubrovnik blev också ett viktigt centrum där det kroatiska språket utvecklades, liksom litteraturen, poesin och dramatiken. Konstnärer,
matematiker och läkare kunde också utveckla sina kunskaper här, liksom andra vetenskapsmän.

Stadens nedgång började 1667 efter en stor jordbävning som förstörde många av de gotiska byggnaderna. Ny barockarkitektur uppfördes och sedan dess har de befästa stadsmurarna i stort sett skyddat staden från krig. I början av 1990-talet intog jugoslaviska folkets armé Dubrovnik och förstördes många byggnader. En mödosam restaurering har i dag återställt staden till dess forna glans.

Det bästa sättet att utforska staden är att ta en promenad längs den enorma yttre ringmuren, byggd mellan 1100- och 1600-talen. Muren är 25 meter hög och 6 meter bred och den har 16 försvarstorn som erbjuder underbara utsikter över havet och staden. Men det är också ett rent nöje att strosa runt i staden. Utforska huvudgatan, Placa, med sin kalkstensbeläggning från 1460-talet, och Sponza-palatset, en av få byggnader som överlevde jordbävningen. Bland andra viktiga byggnader kan nämnas Rektorspalatset, katedralen, franciscanerklostret och det dominikanska klostret med sina vackra pelargångar från 1400-talet.

Dubrovniks sommarfestival är den viktigaste kulturfestivalen i Kroatien – teater, klassisk musik, uppträdanden och folkmusik-arrangemang.
 
Invånare
50 000 (2001)

När ska man åka
På sommaren – för festivalens skull.

Missa inte

Stadsmuren. Den ortodoxa kyrkan.
Dominikanerklostret. Elafitiöarna.
Sponzapalatset.

Bra att veta
Dubrovnik är också berömt för
sina fina sandstränder.

Copyright © Octopus Publishing Group LTD


 

Weekend Kroatien

Weekend Dubrovnik
Stäng

Hjälp att boka?

Behöver du hjälp eller har frågor?
Ange ditt telefonnummer, inklusive riktnummer, så ringer vi upp dig så fort vi kan!