Hagia Sofia var under lång tid världens största kyrka, sedan blev det en moské och idag är det ett ståtligt museum. Denna spektakulära byggnad är nästan 1500 år gammal och än idag fantastiskt vacker att titta på.
Dolmabahce Palace är ett imponerande palats i fransk stil, vissa menar att det är en mindre variant av slottet i Versaille. Dolmabahcepalatset byggdes under 1800-talet.
En hippodrom var en sportarena i antikens Grekland. Hippodromen i Istanbul spelade en mycket stor roll i historien om Konstantinopel – det bysantiska rikets huvudstad. Detta var, tillsammans med Hagia Sofia, centrum för rikets sociala och politiska spel. Hippodromen ligger på och – framför allt – under Sultanahmet-torget, men vissa fragment finns att beskåda och de lämnar en med en kittlande känsla i magtrakten.
Den Blå moskén är en enorm, 500 år gammal moské. Nog imponerande utifrån är denna vackra moské, men det är inuti som dess verkliga skönhet finns, med sina färgade glasfönster och kakelplattor i blått, grön, gult och rött.
För den som är sugen på sol och bad så finns det möjligheter. Man kan t ex åka till ljuvliga Kilyos, en gyllengul sandstrand belägen 1-2 timmar från Istanbuls centrum. Prinsöarna bjuder på badbryggor och små, mysiga stränder och i Sile finner man riktig badsemesterkänsla. Även dessa ställen kräver dock en bussresa på mellan 1-2 timmar.
Med sin strategiskt eftertraktade plats mellan öst och väst så har Istanbul influerats av en mängd olika matkulturer. Detta har resulterat i ett utsökt cuisine med massor av kryddor, smaker, dofter och färger. Ingen som besöker Istanbul lär behöva gå hungrig pga att det inte finns något som faller en i smaken.
Smaka stadens träkolsgrillade kebab med vitlöksdressing – världsklass!
Man vet sannerligen hur man tillagar fisk här, gillar man fisk så har man hittat sitt matparadis i Istanbul.
Beställ ett bord fyllt med smårätter - mezes. Ett socialt, trevligt och effektivt sätt att få smaka på mer av Istanbuls kök än man annars kanske hade hunnit.
Till maten dricker man helst vin, Turkiet är ett av de länder i världen där det produceras mest vin så utbudet är rikt. Raki är den turkiska nationaldrycken - ett brännvin framställt på druvor. Smaken är stark och drar åt lakritshållet pga anisen som raki kryddas med.
Det finns helt klart tillfälle för shopping i Istanbul, utbudet är rikt oavsett vad man än är på jakt efter. Priserna är förnämliga och det som man verkligen kan fynda här är lädervaror.
Ett besök i Istanbul utan besöka Grand Bazaar är ett måste. Även om man inte vill shoppa så är denna enorma marknad med över 4000 affärer nästan lika mycket en sevärdhet som ett gyllene tillfälle att fynda. Om inte annat så är det helt klart en kulturstudie i Istanbuls folkliv.
För lyxshopping så beger man sig till shoppingcentrat Akmerkez där man kan slappna av i eleganta kaféer, shoppa äkta märkeskläder, cd-skivor och böcker. Här finns också bio.
Badgat Caddesi heter det shoppingstråk i Istanbul som på riktigt aldrig verkar ta slut. Här hittar man allt i modeväg. Det flottaste shoppingstråket i staden heter Istiklal Caddesi, här ligger exklusiva butiker, kaféer och mindre shoppingcentrum efter varandra som ett långt pärlband.
Istanbul är en enorm stad och som turist är det klokt att bo något så när i centrum, i alla fall om man vill göra de typiska turistgrejerna. Många väljer också att bo i Gamla stan för närhet till Blå Moskén och andra sevärdheter. Det finns boendealternativ i alla prisklasser, men generellt är det hyfsat billigt att bo på hotell i Istanbul. Standarden på de flesta ställen är helt ok, även om priset är lågt och även i centrum går det att hitta prisvärda budgetalternativ.
Nattlivet i Istanbul vibrerar verkligen. Man kan gå ut och titta på magdans, sitta på någon takterass och beundra Istanbul lite från ovan medan man sippar på en flott drink, gå på flashiga nattklubbar, flirtiga gayklubbar eller satsa på mindre hak med mer traditionell touch. Vissa klubbar kräver medlemsskap och som regel ska man vara väldigt uppklädd för att accepteras på de hippaste klubbarna.
Man kan flyga både charterflyg och reguljärflyg från Sverige till Istanbul. Stadens flygplats heter Ataturk Hava Limani och finns ca 20 km från centrala Istanbul. Man kommer in till stan med antingen flygbuss eller tunnelbana. Man kan också ta taxi vilket kostar mellan 100-200 kronor.
För att ta sig runt i Istanbul har man flera alternativ, båt är mycket trevligt och helt klart bekvämast. Tunnelbanan är ny och fräsch, men inte komplett. Spårvagn och buss är bra komplement till tunnelbanan. Tar man taxi så ska man alltid göra upp om pris i förväg.
• Invånarantal: Nästan 11 miljoner
• Statsskick: Republik
• Officiell religion: Islam
• Officiellt språk: Turkiska
• Valuta: Turkisk lira (TRY)
• Tidsskillnad: +1 timme
• Landsnummer: +90
• Nödnummer: 112
• Under hela Istanbuls historia, fram till år 1930, var stadens officiella namn Konstantinopel.
• Miklagård var våra Vikingars namn för Konstantinopel.