Behöver du hjälp? 
Ring eller besök våra butiker

Resor till Turkiet

Turkiet är ett fascinerande land mitt emellan öst och väst, med starka influenser från orienten. Det är ett stort land med många invånare och landskapet har lika starka skiftningar som tonerna i en turkisk folksång.

Tips, vill du bara boka boende för en del av resan eller på en annan ort så kan du göra det här!

 

I avlägsna bergsbyar verkar tiden ha stått still i flera hundra år, medan metropolen Istanbul känns modern på gränsen till futuristisk. Man stöter på många slöjbärande kvinnor, men också provokativa minikjolar, djupa urringningar och långa, böljande hår – Turkiet är ett fritt land.

Vid Turkiets sydkust – som ofta går under smeknamnet Turkiska Rivieran – finner man många moderna turistorter som under sommarhalvåret packas med soldyrkande människor från hela världen. Klimatet vid sydkusten är skönt året om, med sommarvärme från april till oktober. Under högsäsongen juli-augusti är temperaturerna heta och luften torr, men det kristallklara Medelhavet svalkar skönt. Här finns den trevliga staden Antalya som har ett långt och händelserikt förflutet och strandparadisen Marmaris och Alanya där man kan sola och bada om dagarna, äta gott i de många restaurangerna om de ljumma kvällarna och sedan festa till gryningstimmarna i det enorma utbudet av nattklubbar och sköna barer – om man så önskar.

För den historieintresserade turisten är Turkiet som en skattkista. Med landets förste president Atatûrk, under första halvan av 1900-talet, genomgick Turkiet massiva förändringar och satta upp stommen för det som idag är det moderna Turkiet, detta innebar också det definitiva slutet för det Ottomanska riket. Det finns en uppsjö fantastiska kvarlämningar från forna tider – allt från bysantiska kyrkor och grekiska teatrar till arabiska palats och heliga moskéer.

Det turkiska köket präglas av mycket smak, doft och färg. Maten har influenser från både öst och väst, men på de moderna platserna kring Istanbul, Ankara och på sydkusten finner man restauranger med mat från hela världen.

En uppskattad, typiskt turkisk rätt är träkolsgrillad kebab med vitlöksdressing. Så enkelt och så gott!

Fisk är också en vanlig stomme i turkisk matlagning, särskilt i orterna som ligger vid havet är det lätt att få tag på färsk fisk tillagad på bästa sätt.

Mezes är ett populärt koncept i Turkiet och innebär att sällskapet som går ut och äter beställer in många smårätter istället för varsin huvudrätt. På så sätt får man smaka lite av varje.

Vin är en omtyckt dryck i Turkiet och utbudet på de inhemska vinsorterna är stort.
Raki är Turkiets motsvarighet till Greklands Ouzo – ett starkt brännvin med gudomlig smak av anis.

Stäng

Hjälp att boka?

Behöver du hjälp eller har frågor?
Ange ditt telefonnummer, inklusive riktnummer, så ringer vi upp dig så fort vi kan!