0771 - 456 700 Våra butiker

Resor till Dubrovnik

Dubrovnik är en förföriskt vacker kuststad i södra Kroatien, få städer i världen kan konkurrera med Dubrovniks skönhet, mycket tack vare att den är så välbevarad.

Tips, vill du bara boka boende för en del av resan eller på en annan ort så kan du göra det här!

Idag är Dubrovnik uppdelad i två delar – den gamla och den nya delen. Kärnan i den gamla delen av staden kallas Stari Grad på kroatiska, vilket rätt och slätt betyder Gamla Stan. Här har allt från byggnader till gränder, gator och stadsmur anor från Medeltiden och låter man fantasin flöda så man kan riktigt se framför sig hur medeltida riddare brukade gå omkring på kalkstensgatorna. Murgröna växer vilt på husens väggar, taken är terrakottafärgade och husen varmt stenbeige. Inga bilar eller motorcyklar får lov att köra i Stari Grad, vilket gör att atmosfären i den här delen av Dubrovnik är näst intill magisk.

År 1537 uppförde man den robusta Pileporten, som än idag står kvar vid ingången till Stari Grad. Porten låstes varje natt under Medeltiden, men idag är den öppen dygnet runt. Det finns också en inre port som har anor ända från 1400-talet, den är mindre än Pileporten men minst lika fascinerande. 

I den nyare delen av Dubrovnik är husen mer praktiska än vackra, men med det inte sagt att nya Dubrovnik på något sätt alls är ful. Här är turistlivet bekvämare och mer praktiskt, medan det i Stari Grad känns charmigare och mer kulturellt intressant.

Vad som gör Dubrovnik till den ultimata semesterdestinationen är att staden ligger precis vid Adriatiska havet som är skönt tempererat och fullständigt kristallklart. Stränderna runt Dubrovnik är av varierad karaktär vilket innebär att det finns något för alla olika typer av semesterfirare – skönt strandliv, stadsliv med tillhörande shopping och party, samt massor av kultur och historia att göra en djupdykning i.

Stari Grad är Dubrovniks gamla stad, den är med på Unescos världsarvslista sedan 1979 och atmosfären här är oslagbar. Pileporten, med anor från 1500-talet, leder en in till Stari Grad och är en sevärdhet i sig. En promenad på Stari Grads gamla stadsmurar är en annan oförglömlig upplevelse.

Franciskanerklostret som ligger vid Onofrios stora fontän uppfördes på 1300-talet. Ett av världens äldsta och ännu aktiva apotek finns inuti klostret, här finns också ett litet museum med tillhörande bibliotek. Franciskanerklostret  är  fortfarande i bruk.

Det intriganta Sponzapalatset överlevde jordbävningen år 1667, som förstörde massor av andra gamla byggnader. Sponzapalatset byggdes på 1500-talet och arkitektoniskt sett så är det en mixad kompott - med en nedervåning i renässansstil och andra våningen som drar mer åt venetiansk-gotisk stil. Här finns idag bl a en minnesutställning som handlar om 1990-talets krigsår i Dubrovnik.

War photo limited är en utställning där tio fotografer skildrar inbördeskriget som varade i Kroatien under 1990-talet. Fantastiskt gripande bilder som speglar människornas känslor under kriget. Flera av bilderna har vunnit fina priser.

Akvariet
är en mycket trevlig sevärdhet för hela familjen, särskilt barnen brukar tycka om att titta på alla häftiga havsdjur – allt från rockor till sjöhästar och bläckfiskar.

Sjöfartsmuseet är intressant att strosa omkring i, man får lära sig om Dubrovniks tid som republik mellan åren 1358-1808. Under den här tiden var Dubrovnik en av världens största handelsflottor och för att visa hur detta såg ut så använder man modellskepp och utställningar som ger en tydlig och fängslande bild.

Billigt flyg tur&retur till Dubrovnik

fr. 2 135:-

Resor till Kroatien

Resor till Dubrovnik | Resor till Split
Stäng

Hjälp att boka?

Behöver du hjälp eller har frågor?
Ange ditt telefonnummer, inklusive riktnummer, så ringer vi upp dig så fort vi kan!

Contact us
KUNDSERVICE
Behöver du hjälp? clear