0771 - 456 700 Våra butiker

Resor till Kroatien

Kroatien har länge varit ett populärt turistmål, men under 90-talets krigsår så stannade turismen upp fullständigt. Idag är detta fantastiskt vackra land återigen tryggt och lugn och turismen blir större och viktigare för varje år som går.

Tips, vill du bara boka boende för en del av resan eller på en annan ort så kan du göra det här!

Vad som lockar med Kroatien är mer än bara kristallklart vatten, finkorniga, vita sandstränder och värmande solstrålar. Få länder är så vackra som Kroatien, allting längs den 180 mil långa kusten är skönt för ögat – husen, klipporna, öarnas lilafärgade lavendelfält och de gröna pinjeskogarna. Utanför kusten finns en skärgård med tusentals öar.

Kroatien är inte särskilt stort till ytan, men här ryms massor av kultur, gamla lämningar och en historia som ända in i vår tid har kantats av slag och maktspel. År 1991 blev Kroatien äntligen en självständig stat, men det kom inte utan ett högt pris. Under fem år efter den självutnämnda frihetsdeklarationen rasade det kroatiska självständighetskriget där både serbiska separatister och den jugoslaviska armén kämpade för att återta Kroatien. År 1995 slöt man fred genom ett avtal och år 1998 lämnade de sista FN-trupperna landet. Idag är det fredligt i Kroatien och år 2013 är det planerat att Kroatien ska bli medlem i EU.

Prisläget i landet är för oss väldigt fördelaktigt, allt är billigare här. Samtidigt hör Kroatien till ett av de renaste och finaste länderna kring Medelhavet och som dessutom inte känns lika exploaterat som många av de konkurrerande semesterdestinationerna. Kroatien är en riktig pärla som kan upplevas på precis det sätt man känner för – som storstadsdestination, solsemesterdestination eller som ett riktigt naturäventyr.

Stari Grad är Dubrovniks gamla stad, den är med på Unescos världsarvslista sedan 1979 och atmosfären här är oslagbar. Pileporten, med anor från 1500-talet, leder en in till Stari Grad och är en sevärdhet i sig. En promenad på Stari Grads gamla stadsmurar är en annan oförglömlig upplevelse.

Franciskanerklostret som ligger vid Onofrios stora fontän uppfördes på 1300-talet. Ett av världens äldsta och ännu aktiva apotek finns inuti klostret, här finns också ett litet museum med tillhörande bibliotek. Franciskanerklostret  är  fortfarande i bruk.

Det intriganta Sponzapalatset överlevde jordbävningen år 1667, som förstörde massor av andra gamla byggnader. Sponzapalatset byggdes på 1500-talet och arkitektoniskt sett så är det en mixad kompott - med en nedervåning i renässansstil och andra våningen som drar mer åt venetiansk-gotisk stil. Här finns idag bl a en minnesutställning som handlar om 1990-talets krigsår i Dubrovnik.

War photo limited är en utställning där tio fotografer skildrar inbördeskriget som varade i Kroatien under 1990-talet. Fantastiskt gripande bilder som speglar människornas känslor under kriget. Flera av bilderna har vunnit fina priser.

Akvariet
är en mycket trevlig sevärdhet för hela familjen, särskilt barnen brukar tycka om att titta på alla häftiga havsdjur – allt från rockor till sjöhästar och bläckfiskar.

Sjöfartsmuseet är intressant att strosa omkring i, man får lära sig om Dubrovniks tid som republik mellan åren 1358-1808. Under den här tiden var Dubrovnik en av världens största handelsflottor och för att visa hur detta såg ut så använder man modellskepp och utställningar som ger en tydlig och fängslande bild.

Stäng

Hjälp att boka?

Behöver du hjälp eller har frågor?
Ange ditt telefonnummer, inklusive riktnummer, så ringer vi upp dig så fort vi kan!

Contact us
KUNDSERVICE
Behöver du hjälp? clear