Behöver du hjälp? 
Ring eller besök våra butiker

Resor till Cypern

Cypern är Medelhavets tredje största ö, den ligger i samma höjd som Kreta, men betydligt längre österut, söder om Turkiet. Cypern har varit bebott i mer än 10 000 år och i den välbevarade och världsarvsmärkta byn Khirokitia kan man se intressanta arkeologiska kvarlämningar från de första bosättningarna.

Tips, vill du bara boka boende för en del av resan eller på en annan ort så kan du göra det här!

Cypern har alltid haft ett attraktivt läge för stormakter från alla håll – hettiter, egyptier, assyrier, venetianer, perser och osmaner är bara några av alla som har haft Cypern under ockupation.

Det politiska läget på Cypern är fortfarande komplicerat. Ön var en brittisk koloni fram till 1960 då den blev Republiken Cypern. Fjorton år senare startade våldsamma oroligheter mellan grekisk och turkisk militär. Ytterligare några år senare proklamerades Turkiska Republiken av norra Cypern och kvar av Republiken Cypern blev den södra landmassan. Idag är Republiken Cypern medlem i EU och i praktiken  innefattar medlemskapet endast den södra, grekiska delen av ön.

Det är också det grekiska Cypern som är så populärt bland turister. Med sina underbara stränder, kristallklara badvatten och solgaranti under sommarmånaderna är det väldigt lätt att förälska sig i denna ö.

Vill man fördjupa sig i öns historia så kan man göra ett besök till Cyperns museum som visar lämningar från stenåldern fram till den bysantiska perioden. Den som vill fortsätta i det historiska spåret bör också se Kourion som är en av de mest spektakulära utgrävningarna från antikens Cypern.

På Unescos världsarvslista finns Troodosbergen som är Cyperns största bergskedja med Mount Olympos som högsta topp (1951 m ö h). Många av bergstopparna är klädda med bysantiska kyrkor och kloster. Varför man byggde kyrkor på dessa knepiga platser var för att skydda dem från de angrepp som var vanliga vid kusterna.

Pafos är ett annat kulturellt världsarv på Cypern. Afrodite sägs ha fötts i denna kuststad, närmare bestämt på den smäktande vackra stranden Petra tou Romiou.

Cypern har länge varit ett populärt resmål för turister från hela Europa. Innan kriget utbröt år 1974 så var staden Famagusta en av de populäraste destinationerna bland oss svenskar på ön. Idag är staden en öde spökstad efter krigets påfrestningar. FN har deklarerat att ingen får bosätta sig här och hela den milslånga strandremsan som en gång blomstrade så intensivt är idag en sorglig syn full av urblåsta hotellskelett. Kanske är det inte den mest upplyftande synen, men helt klart värd ett besök.

Stäng

Hjälp att boka?

Behöver du hjälp eller har frågor?
Ange ditt telefonnummer, inklusive riktnummer, så ringer vi upp dig så fort vi kan!