0771 - 456 700 Våra butiker

Att resa med hund och katt

Det är en återkommande fråga om hur man går tillväga när man ska resa med flyg och vill ta med sin hund eller katt. Det finns vissa saker som är generella oavsett flygbolag som man bör tänka på. Dessa saker hoppas vi kunna klargöra. Dock så finns en mängd saker som skiljer sig mellan olika flygbolag och framförallt mellan olika länder.

Är det en resa inom landet gränser eller kommer ni att resa internationellt?

Det är betydligt lättare att resa inom landet. Ska man resa internationellt så kan en resebyrå/flygbolag hjälpa till med själva flygbiljetter men det vilar ett stort ansvar på djurägaren att ha klart för sig vilka regler som gäller för det land du skall resa till. Man bör också kolla vad som gäller för vaccination, avmaskning m.m innan du börjar kolla efter flygbiljett. Det finns flera bra hemsidor med information som täcker detta. Exempelvis Statens Veterinärmedicinska anstalts hemsida .

Generellt så är det inga större problem att resa med djur inom EU, men det finns undantag. Exempelvis har brittiska öarna mycket strängare regler. Läs mera på Tullverkets hemsida.

Alla sällskapsdjur som ska resa inom EU behöver numera ett eget pass. Det passet är, likt en människas, en handling som är personlig och följer individen hela livet. Passet visar att djuret har id-märkts och uppfyller alla de krav som en resa inom EU ställer.

Vart får jag tag i ett EU-pass?

Ett EU-pass för sällskapsdjur kan man köpa hos veterinären. För att få köpa ett EU-pass måste hunden vara märkt med ID, Hunden måste också vara vaccinerad mot rabies och vara fullt behandlad för bandmask. Utifrån djurets olika förutsättningar så kan det ta upp till 6 månader att få ett EU-pass utfärdat. Så var ute i god tid när du planerar att resa med hund.

Helt andra regler gäller för resa utanför EU. Dom finner ni på Jordbruksverkets hemsida.

Hur ska djuret transporteras?

Beroende på storlek på ditt djur så gäller olika regler. De flesta bolag tillåter mindre djur i kabinen (sk Pet in Cabin”) medan större djur får resa som incheckat bagage. Varje bolag har också olika gränser för hur stora burar de accepterar i kabinen. Ni kan se hur en IATA-godkänd bur* ser ut. Er bur bör således vara i storlek som är anpassad efter ert sällskapsdjur. Om storleken på er bur understiger flygbolaget maxmått är det inga problem. Om buren blir för stor så är frågan ni bör ställa er om ni accepterar att er hund reser som incheckat bagage?

I de flesta fall måste du själv se till att ha en IATA-godkänd bur till ditt djur. Vissa flygbolag hyr ut dom mot avgift. En IATA-godkänd bur är tillverkad av ett solitt material och är vattentätt. Buren måste också vara ren och så pass stor att ditt djur kan stå upprätt, vrida sig runt och ligga ner. Många flygbolag rekommenderar de halvhårda väskorna/burarna som kallas för ”Sherpa bags”. Dessa kan man köpa i de flesta djuraffärer, t ex Arken Zoo .

Boka biljett

Eftersom varje land och flygbolag har sina egna regler så är det bäst att man som hund eller kattägare först kollar vilka regler som gäller för att ta in djuret i det land som man planerar att resa till. Det är alltid ert ansvar att alla papper är i ordning. När man väl fått det klart så kan man börja titta på flygbiljett. Vi rekommenderar att man går in till sin resebyrå för att få hjälp då dessa typer av flygbiljetter i praktiken är omöjliga att boka på nätet.

Det bästa rådet vi har till er som planerar att resa med djur är att vara ute i mycket god tid. Kom också ihåg att regler kan ändras och justeras och det är djurägarnas skyldighet och ansvar att ta reda på vilka fullständiga regler som gäller för just er resa.

* IATA är en internationell organisation för flygbolag.
 

Hjälp att boka? clear
Behöver du hjälp eller har frågor?
Ange ditt telefonnummer, inklusive riktnummer, nedan. Vi har just nu längre väntetider än vanligt, men ringer upp så fort vi kan!
Tack! clear

Contact us
KUNDSERVICE
Behöver du hjälp? clear