Behöver du hjälp? 
Ring eller besök våra butiker

Weekend München

Sök och boka billiga weekendresor till Munchen. Spar pengar genom att boka flyg och hotell samtidigt.

Tips, vill du bara boka boende för en del av resan eller på en annan ort så kan du göra det här!

Mer information om München

Fakta om München

München är Tysklands tredje stad och ligger vid floden Isar, norr om de Bayerska alperna. Alltihop började med ett kloster och tullstation på 1100-talet och hertigarna av Bayern har styrt ända sedan dess, fram till 1918. Münchens historia efter första världskriget var turbulent, med början i ett kommunistiskt uppror och avslutningen med Hitlers nazistparti, som såg staden som sitt centrum. Det byggdes flera så kallade führer-hus runt Königsplatz där många möten hölls (två av husen finns kvar). Det ökända koncentrationslägret Dachau ligger i närheten.

Efter andra världskriget byggde man upp staden igen och den ser på många sätt ut som den gjorde innan, med en kompakt men vacker innerstad. Det stora Marienplatz ligger mitt i och där finns både ett nytt och ett gammalt rådhus. Tre medeltida stadsportar har överlevt – en av dem, Karlstor, är det äldsta byggnadsverket vid Stachus, ett torg där även justitiepalatset ligger. Det finns flera fina kyrkor att se i München, den romanska St Peterkyrkan, som är Münchens äldsta, eller 1400-talskatedralen Frauenkirche. I utkanten av gamla staden ligger det magnifika slottet Residenz, som numera är ett museum.

Fyra stora 1800-talsavenuer löper ut från centrum. Den nyklassiska Brienner Strasse leder till Königsplatz där många museer och gallerier ligger. På den italieninspirerade Ludwigstrasse ligger många officiella byggnader. På den nygotiska Maximilianstrasse ligger några av stadens mest exklusiva butiker. Till sist, Prinzregentstrasse, med sina museer, leder över floden. Bortom centrum finns flera palats.

München har fler sevärdheter än som går att räkna upp, och även flera parker, underbara byggnader, intressanta museer och ett levande gatuliv. Om du bara ska besöka en tysk stad, se till att det blir München … och stanna minst en vecka. München må vara Tysklands dyraste stad, men det är värt varje krona.
 
Invånare
1 337 000 (2007)

När ska man åka
Alpvädret är oförutsägbart, men
sommarmånaderna (maj till september) är ganska bra.

Missa inte

Alte Pinakothek med en fin samling
europeisk konst.

Utsikten från katedralens södra torn,
som aldrig kan överträffas – inga
högre byggnader kommer att
uppföras i München.

Schloss Nymphenburg ungefär 6
kilometer från centrum. Det är ett
jaktslott i barock från 1600-talet och
var furstarna av Bayerns favoritslott
under sommaren.

Münchens mest berömda ölhall –
Hofbräuhaus am Platz, mitt i centrum. Ta på lederhosen!

Julmarknaden – från början av december och fram till jul – på Marienplatz. I stånden säljs alla julgodsaker man kan tänka sig.

Oktoberfest – en två veckor lång
festival som beskrivs som ”den största
folkfesten i världen”. Borgmästaren
öppnar festivalen genom att knacka
på en öltunna och säga ”O ’zapft ist!”
(Klart för tappning.)

Bra att veta
München ändrade för ett tag sedan
sitt motto från ”metropolen med hjärta” till det mer direkta ”München älskar dig” – och det finns stor chans att känslan är ömsesidig.

Copyright © Octopus Publishing Group LTD


 

Weekend Tyskland

Weekend Berlin | Weekend Munchen
Stäng

Hjälp att boka?

Behöver du hjälp eller har frågor?
Ange ditt telefonnummer, inklusive riktnummer, så ringer vi upp dig så fort vi kan!