De som reser till Agadir gör det oftast pga stranden som finns här. Hela Agadir stad är kantad av en ljuvlig, gyllene sandstrand som gör det enkelt att finna ro och avslappning under sin semester.
Sex mil nordöst om Agadir finns byn Imouzzer som är känd för sina badvänliga vattenfall. Det är lite omständigt att ta sig hit, taxi är helt klart att föredra, men vill man bort från strandlivet lite så är detta en minnesvärd utflykt.
Lika långt, fast åt andra hållet, finner man Souss-Massa, en flodnationalpark med, framför allt, ett imponerande antal olika fågelarter att beskåda. Det går bussar hit, men det enklaste färdsättet är helt klart taxi eller stortaxi. Det är gratis inträde men utflykten kräver att man orkar gå en del.
Essaouria ligger norr om Agadir, fortfarande vid havet. En tripp hit gör ingen besviken och vill man så kan man passa på att shoppa möbler och träsniderier. En fantastisk mur, som har anor ända från 1000-talet, omringar staden. Gränderna är smala och charmerande och ska man äta här så bör man här passa på att beställa in färsk fisk.
Vill man se lite av det färgstarka Marocko som man läser om i resemagasin så kan man bege sig till Marrakech. Marrakech kallas ofta «den rosa staden» eftersom alla hus här är målade i olika nyanser av ockra och rosa. Gatulivet är intensivt och utbudet av äkta marockanska hantverk är stort. En suverän stad för shopping och insupande av marockansk kultur!
Marockansk mat är underbar och full av kryddor och intressanta smakkombinationer. Här äter man mycket lamm, grönsaker och couscous med någon sås till, och alltid bröd.
Harira är en mustig soppa gjord på kött, ris, grönsaker och kryddor - en marockansk klassiker.
En annan vanlig och uppskattad rätt är Kefta Tajine som är köttbullar i röd sås kryddad med lök, spiskummin och saffran. Ljuvligt!
Till efterrätt kan man testa Beghrir – fluffiga pannkakor som äts med smör och honung.
Alla marockaner dricker myntate, det är både gott och uppfriskande och anses idag vara landets nationaldryck. Myntate dricks ofta ur små, väldekorerade glas (vilka för övrigt är en utmärkt souvenir att köpa med sig hem!).
I Agadir kommer man givetvis också över mat som hamburgare, spaghettirätter och andra «internationella klassiker».
Marocko är helt fantastiskt när det gäller hantverksshopping, men Agadir i sig är kanske inte det allra bästa shoppingstället för att göra riktiga fynd. Man kan såklart ändå komma över en hel del roliga saker att ta med sig hem men vill man shoppa billigt marockanskt hantverk så är en dagsutflykt till Marrakech eller Quarzazate en god idé. Det gäller dock att man är duktig på att pruta för att göra fynd, nästan inget i dessa städer är till fast pris, till skillnad från förhållandevis många saker i Agadir.
I Agadir köper man traditionellt målad keramik, handvävda och – knutna mattor, mandelprodukter och honung, träsniderier, lädervaror, kryddor, mosaik, tyger och smycken till billiga priser om man hittar rätt ställen - alternativt är bra på att pruta.
Det billigaste och turistvänligaste boendet i Agadir hittar man i området Nouveau Tablorjt. Här fylls hotellen snabbt under högsäsong så det är en bra idé att antingen boka i förväg eller dyka upp tidigt på morgonen.
Oualidia är en liten strandort strax norr om Agadir. Här slipper man Atlantens ibland ganska höga vågor eftersom stranden ligger i en lagun. Reser man med barn så är detta verkligen en plats att rekommendera.
Söker man lugn så är Sidi Ifni ett gott alternativ. Det är en liten kuststad som har blandat traditionell marockans stil med spansk art deco. Charmigt ställe med halvtomma stränder - perfekt för relax.
Nattlivet i Agadir är ganska sparsmakat, det finns några hotellklubbar och en del barer, men eftersom att landet är muslimskt så finns det ingen direkt alkoholkultur här, och därmed heller ingen klubbkultur.
Från Sverige kan man flyga både reguljärflyg, troligtvis med ett stopp någonstans i Europa, eller charter till Agadir. Flygplatsen Al-Massira ligger 28 km söder om Agadir och därifrån är det lätt att ta sig in till staden. Taxi eller stortaxi är de enklaste, men lite dyrare, sätten. Bussarna som oftast kräver något byte går också och är nästan gratis.
Stortaxi är ett vanligt koncept i Agadir. Man går ihop med andra så att man delar kostnaden när man ska på längre exkursioner och förhandlar sedan gemensamt fram ett vettigt pris för trippen med chauffören. För kortare resor tar man vanlig taxi. Man kan också hyra bil, men att köra i Marocko kan upplevas som ganska kaotiskt. Bussar finns och för längre resor inom landet står statliga bolaget CTM för bekväma färder med luftkonditionerade bussar.
Agadirs moderna stadskärna byggdes upp efter att den dåvarande staden totalförstördes i en jordbävning år 1960. Man byggde upp Nouveau Talborj med visionen att skapa en praktisk turiststad och avsaknaden av de karaktäristiskt slingrande gränderna och de vackert dekorerade husen är påtaglig.