Behöver du hjälp? 
Ring eller besök våra butiker

Resa till Split

Kroatien var ett mycket populärt resmål under många år, men när inbördeskriget under 1990-talet lamslog landet så stannade allting upp. Från 1991 och tio år framåt var blodiga sammandrabbningar, förstörelse och enorma förluster och tragedier vardagsmat. Allt detta för att Kroatien krävde att åter få bli ett självständigt land, fritt från Jugoslaviens hårda grepp.

Tips, vill du bara boka boende för en del av resan eller på en annan ort så kan du göra det här!

Split är Kroatiens ekonomiska och administrativa centrum, belägen på sydvästkusten i mellersta Dalmatien. Det är den näst största staden i landet, efter huvudstaden Zagreb.

Det är mycket som lockar turister till Split. Klimatet är ljuvligt under sommarhalvåret, med en medeltemperatur på 20-25 grader och en nästan osviklig sol. Vattnet vid stadens fötter är det Adriatiska havet och ingen annan stans är det så klart, rent och vackert som här. Det är nästan magiskt och har man en gång dykt i så tar det emot att masa sig upp igen.

Split har en dokumenterad, tvåtusenårig historia med massor av vackra miljöer att njuta av – vissa menar att staden är den allra vackraste i hela det Adriatiska havet. Här får man en skön mix av pulserande storstadsliv och romantiska gamla stadsmiljöer. Det är kombinationen av en massa vacker arkitektur, ett spännande kulturliv, ett vibrerande nöjesliv och närheten till så många små badpärlor som gör att Split blir allt populärare för varje år som går.

Den utan tvekan största sevärdheten i Split är Diocletianus palats. Detta pampiga palats är nästan 2000 år gammalt och uppfördes av kejsaren med samma namn. Det tog tio år innan palatset stod klart och kejsar Diocletian importerade marmor från Grekland och mäktiga kolonner från Egypten för att hans palats skulle bli så ståtligt som möjligt. Detta palats är grundstommen för hela staden som sedan byggdes upp runtomkring.

De spännande underjordiska kamrarna som förmodligen användes som fängelsehålor är belägna under marken mellan hamnpromenaden Riva och Peristil. Kamrarnas gemensamma namn är Podrom.

I vacker gotisk-venetiansk stil byggdes Papalicpalatset, som bostad åt en av de viktiga adelsmännen i Split under Medeltiden. Här inne finner man bl a stadsmuseet.

Riva är namnet på Splits hamnpromenad. Här slipper man biltrafik och kan låta fokus hamna på de intensivt blåa nyanserna som ständigt skiftar i himlen och havet, det sorlande folklivet och de kluckande ljuden från vattnet när det når hamnkanten. Under sommaren är pulsen hög här och Riva är uppskattad av såväl lokalbefolkning som turister.

Är man mer intresserad av naturmiljöer än stadsmiljöer så är Marjan naturreservat ett underbart litet utflyktsmål. Här, lite väster om gamla stan, finner man kullar fyllda med träd som cypresser, ek och pinje. En fantastisk doft av rosmarin gör att platsen känns som plockad ur en saga.

Billigt flyg tur&retur till Split

fr. 1 679:-
fr. 1 539:-
fr. 2 065:-
fr. 3 396:-

Resa till Kroatien

Resor till Dubrovnik | Resor till Split
Stäng

Hjälp att boka?

Behöver du hjälp eller har frågor?
Ange ditt telefonnummer, inklusive riktnummer, så ringer vi upp dig så fort vi kan!