Annorlunda weekendstäder i Italien

Magiskt vackra Verona är en perfekt weekendstad.

De allra flesta tänker på fantastiska städer som Rom, Milano, Venedig och Florens när de tänker på italienska citybreaks. Alla dessa städer är verkligen värda ett besök – men Italien har så många fler spännande orter att utforska. Varför inte åka på en weekendresa till någon av dessa städer?

Como med omnejd

Staden Comos vackra läge vid Comosjön är svårslaget. Como har länge varit en riktig magnet för både italienska näringslivspampar och hollywoodstjärnor, bland andra George Clooney äger hus längs med den vackra sjön. Själva staden är mycket elegant och härlig att strosa runt i med en gelato i handen och spana in alla otroligt vackra och pampiga byggnader.

En fantastisk upplevelse är att ta linbanan från Como upp till den lilla staden Brunate som ligger uppe i bergen nordöst om Como. Resan med linbanan är härlig och väl uppe möts du av vidunderlig utsikt över Comosjön, bergskullarna och även en skymt av Alpernas södra början.

Passa också på att besöka någon av de närliggande mindre städerna, till exempel Bellagio, Tremezzo eller Varenna – alla mycket mysiga och värda ett besök.

När du är i Como, köp en glass och strosa längsmed den vackra sjön.

Palermo

Palermo är urtypen av en italiensk stad – farbröder som sitter på kaféer, rökandes med en kopp espresso i handen och enormt eleganta damer i höga klackar. Men Palermo är även en härlig mix av olika kulturer, ett arv efter historiens alla makthavare som tidvis haft kontroll över staden.

Missa inte att testa dig igenom stadens alla fantastiska kulinariska upplevelser! Det friterade, ricottafyllda rånet cannoli är en riktig sockerchock som ger ny energi att utforska stadens alla gränder. Matmarknader finns det flera, Il Capo är den mest kända och också en av de mysigaste. Här säljs bra lokal gatumat från vagnar längs marknadens stånd – billigt och gott!

Cannolis i mängd!

Sorrento

Sorrento ligger på en liten halvö på den södra sidan av Neapelbukten. Hit tar man sig lättast med lokaltåg (ca 1 timme) från Neapel, där man under resan passerar både vulkanen Vesuvio och den legendariska, antika staden Pompeji. Väl framme i Sorrento har man gudomlig utsikt över både Vesuvius och Neapel.

De mysiga gatorna gör Sorrento till en utmärkt stad att bara promenera runt i. Här finns en uppsjö fantastiska gelaterior (glassbarer) och barer, som passar perfekt när fötterna behöver lite vila. Värt att veta är att det inte finns någon riktig strand i Sorrento – man badar från badbryggor och pirer som sträcker sig ut i havet. Men, om det är sol och bad som efterfrågas under resan så är det enkelt att passa på att göra utflykter till exempelvis Capri. Även den ljuvliga lilla staden Positano rekommenderas varmt, med sitt nästan osannolikt vackra läge längs den dramatiska Amalfikusten med hus som klänger sig fast längs klipporna. Från Sorrento tar du dig till Positano antingen genom en dryg halvtimmes bilresa, med en smidig lokalbuss, eller båtvägen med färja.

Apropå utflykter – missa heller inte ruinstaden Pompeji, speciellt magisk vid solnedgången då man oftast får de gamla ruinerna helt för sig själv.

Undersköna Positani strax söder om Sorrento.

Portofino

Portofino sägs vara en av Italiens – och kanske hela Medelhavets – vackraste städer. Den lilla staden är oerhört pittoresk, där de färgglada husen slingrar sig kring havet och båtarna guppar i hamnen. Stranden i Portofino är rätt så välbesökt under sommarmånaderna, men strax utanför staden finns flera fina stränder med betydligt färre besökare. Ett hett tips är att passa på att besöka närliggande städer som Santa Margherita eller den lite större Rapallo. Här är också boendet något billigare än i Portofino, om man föredrar att bo här och istället besöka Portofino över dagen. Passa också på hyra båt och åka runt längs den gudomligt vackra kuststräckan, och kanske besöka någon av städerna som tillsammans utgör Cinque Terre – Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore.

Pittoreska Portofino med sina färgsprakande hus.

Verona

Romantikens högborg, som självaste Shakespeare valde till plats för den odödliga kärlekshistorian Romeo och Julia. I Verona märks mötet mellan norra och södra Italien tydligt, främst i matlagningen där pasta gärna byts mot polenta och olivolja varieras med smör.

Verona är en stad fylld av konst och kultur. Stadens nav utgörs av den stora piazzan, där även den 2000 år gamla romerska amfiteatern Arena di Verona ligger, och där sommarens stora operafestivaler äger rum.

Ljuvliga Verona är extra perfekt för par som vill åka på en härligt romantisk weekend eller kulturellt intresserade resenärer som vill njuta av opera på den vackra amfiteatern, eller vandra bland vackra välbevarade romerska ruiner. Även om du aldrig tidigare varit på opera kommer då slås av den magiska miljön – den vackra scenen, sommarnätterna och den storslagna föreställningen.

BOKA DIN RESA TILL ITALIEN HÄR.

Vackra amfiteatern i Verona.


insatgram