Tips på en härlig weekend i belgiska Flandern

Flandern är en bekväm och enkel destination, med korta flygtider från Skandinavien direkt till Bryssel, som fungerar som nav för alla flamländska städer. Alla städer ligger nära varandra och går snabbt och lätt att ta sig emellan med smidiga tågförbindelser. Dessutom går det direkttåg till de större städerna direkt från flygplatsen. Kunskaperna i engelska är höga och flamländarna är alltid redo att hjälpa till!

Bryssel

Bryssel kallas ofta för Europas huvudstad, eftersom både EU och NATO har sina huvudkontor här. Staden är dock så mycket mer än stela regeringsbyggnader och den kända skulpturen Manneken Pis. Här finns en pulserande och spännande restaurang- och nattlivsscen, över 80 sevärda museer, vacker arkitektur och heta formgivare. I maj 2018 öppnar Antwerpens nya diamantmuseum som ligger mitt inne i centrum av staden, mycket väl värt ett besök.

Palatset i Bryssel

Antwerpen

Antwerpen är en av Europas absolut främsta städer för mode, design och arkitektur. Stadens byggnader stäcker sig från vackert bevarad medeltid till art nouveau-pärlor och spännande nutid. Flertalet världskända modedesigners har utbildats i Antwerpen, varav några av de mest kända skapade det gemensamma kollektivet Antwerpen 6 som tog modevärlden med storm. Antwerpen är även en av världens främsta hamnar för rådiamanter, men här finns också slipade stenar att köpa.

Gent

Denna lite undanskymda, belgiska stad är något av en oupptäckt weekendskatt. Här äter du Europas bästa vegetariska mat – faktum är att staden var först med att införa en officiell vegetarisk veckodag på skolor, förskolor och sjukhus. Du tar dig bäst rund staden på cykelsadeln, vilket stadens bilfria stadskärna gör ännu enklare. På så sätt upptäcker du bäst stadens alla vackra kanaler. Om du behöver vila fötterna lite är en båttur en mysig avkoppling.

Vackra Gent, fylld med mysiga gränder

Gravensteen, Gent

Brygge

Kullerstensgränder, slingrande kanaler och pittoreska broar kännetecknar Brygge, 10 mil norr om Bryssel. Den vackra gamla stadskärnan från medeltiden omges av en ringmur och finns med på UNESCOs världsarvslista. Trots stadens blygsamma storlek är Brygge dessutom känd som en av världens främsta gastronomiska städer, så missa inte att utforska utbudet av kaféer, restauranger, pubar och barer.

Brygge, en stad fylld av vackra kanaler

Utforska Flandern

Gastronomiska upplevelser

Belgien, och speciellt Flandern, är ett fantastiskt område för alla matintresserade resenärer. Oavsett vilken typ av kulinarisk upplevelse som lockar så finns det något för alla gommar. Men, det är svårt att komma ifrån att två saker sticker ut lite extra – öl och choklad.

Belgien ses av många fantaster som ölens ursprungsland och här är bryggeritraditionen stark. Passa på att testa någon av de klassiska brygderna, exempelvis Duvel, Leffe, Hoegaarden eller Stella-Artois, eller något av landets alla små mikrobryggerier, där passionerade eldsjälar gärna introducerar dig till ölets värld.

Belgisk öl i Belgien – fantastiska smaker!

Samma passion och hårda arbete som ligger bakom det perfekta ölet finns också i den belgiska chokladen. Här handlar det om kakaobönsrostning till perfektion, den exakta hanteringen av ganachen (en ljuvlig blandning av choklad och grädde som ofta används som fyllning) och utvecklingen av nya, spännande smaker. Testa, testa, testa och glöm inte att köpa med dina favoriter hem!

Perfekta praliner att mumsa på under semestern – och köpa med hem!

Upplev Flandern från cykelsadeln

I hela Flandern finns mängder av charmiga, pittoreska små byar. Du behöver inte bestämma dig för att besöka bara en – hyr en cykel och upplev mer!

Flandern är ett paradis för cyklister – platt och med vackra landskap. Antingen kan du utgå från en av städerna ovan och göra härliga dagsutflykter, eller helt enkelt åka mellan de olika byarna. Vägnätet är näst intill skapat för att cykla på. Här finns mängder av mysiga små enfiliga vägar kors och tvärs över hela regionen. Eftersom samtliga vägar är numrerade av flamländska turistbyrån är det också enkelt att navigera sig och planera cykelturen.

Och blir du trött finns det mängder med sätt att fylla på energin genom. Utöver den belgiska chokladen finns även två andra kända maträtter; den belgiska våfflan och belgarnas stolthet – pommes frites. Båda dessa tillagas med stor stolthet och hantverksmässig precision, och ger energi att fortsätta på cykelsadeln.


insatgram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.