Ticket trendspanar: 10 hetaste restrenderna 2016

Cala Gat beach, Mallorca

Ticket spanar in i kristallkulan och listar de tio hetaste resetrenderna 2016, fem allmänna restrender och fem med de hetaste resmålen. Mallorca och Kroatien ser ut att bli stora svenskfavoriter och den som vill vara trendig ska åka till årets weekendstad, Lissabon. Dessutom är sol och bad hett i år – resorna till sol- och badresmål ökar 13 procent, jämfört med samma tid i fjol, enligt statistik från Ticket Privatresor.

5 generella restrender:

1. Ovanligt stort resesug

Januari är årets största resebokningsmånad och redan nu kan resebyrån Ticket konstatera att resesuget är på topp inför 2016. Totalt har resebokningarna 2016 ökat med 6 procent jämfört med samma tid i fjol.

– Fjolårets rekordkalla sommar gör fortfarande avtryck i form av en ökad reslust under hela 2016. De som var hemma i Sverige och frös under fjolårets sommarsemester vill försäkra sig om att få semester i värmen under 2016, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsansvarig Ticket Privatresor.

2. Bokar tidigt – vill inte sitta med svarte Petter

Med fjolårets rusch efter sommarresor med höga sista minuten-priser i färskt minne är många extra tidigt ute, för att få precis den resa de vill ha. Många har suttit under julledigheten och planerat 2016 års semester och januari är av tradition den mest intensiva resebokningsmånaden.

– Det är hög tid att boka sommarresa, speciellt om man är ute efter något speciellt. Större lägenheter, som är lämpliga för familjer, är liksom lägenheter med fina terrasser eller egna pooler sådant som går åt först, säger Karin Starkman Ahlstedt.

3.Stort sug efter sol och bad

Medan resandet generellt ökar 6 procent i år ökar resandet till sol- och badresmål med 13 procent. Klassiker som Mallorca, Kreta och Rhodos ökar i populäritet och håller ställningarna som svenskarnas sommarfavoriter och där vinterfavoriten Gran Canaria är det resmål som hittills är mest bokat under 2016. Thailand, som fjol gjorde stark come back, ökar kraftigt 2016. Här är reguljärflygets satsningar drivande och Thailand ökar i populäritet både på vinter och sommar

4.Stabilt för weekendresor – London och New York i topp

Många svenskar kommer under 2016 unna sig en weekendresa och resandet till storstäder under 2016 är stabilt. Allra mest populära storstäderna 2016 ser metropolerna New York och London ut att bli, trots att de tappar något jämfört med i fjol på grund av valutan.

5.Upplevelser i fokus

Oavsett om det är sol- och badresmål eller weekendstäder så är trenden att upplevelser är i fokus. Svenskarna vill gärna att det ska finnas möjligheter till utflykter, kultur och aktiviteter som t ex vandring eller träning. För svenskarna är också det genuina och lokala uppskattade upplevelser. Fler väljer att åka på kombinationsresor för att uppleva mycket på kort tid, t ex flera resmål på en och samma resa, städer med fina stränder, stadsliv och eller stränder kombinerat med kryssning.

5 resmålstrender: Vilka blir vinnarna under 2016?

Med hjälp av färsk bokningsstatistik – och jämförelser med bokningsläget vid samma tid i fjol – har Ticket tagit sig en titt i kristallkulan. Här kommer därför ytterligare 5, mer resmålsbaserade trender:

1. Mallorca – storfavorit 2016

Mallorca ser ut att få ett riktigt uppsving under 2016. Bokningarna har ökat med 45 procent jämfört med i fjol och allt fler längtar till den variationsrika ön, som inte bara erbjuder sol och bad utan också härligt stadsliv i Palma, utflykter till bergsbyar och aktiviteter som vandring och cykling. Mallorca kan bli 2016 års vinnare – om bokningsmönstren håller i sig.

2. Kroatien – årets semesterland

Redan i fjol satsade charterarrangörer på Kroatien. I år fortsätter satsningarna och exempelvis Ving ökar volymen till Kroatien med hela 80 procent i sommar. Svenskarna är inte sena att haka på trenden och Ticket ser redan nu en ökning av bokningarna dit med 46 procent jämfört med samma tid i fjol och mycket talar för att Kroatien kommer att befästa sin ställning som ett av svenskarnas mest populära semesterländer att åka till i sommar.

3. Årets weekendbubblare Lissabon

Bland storstäderna ser Lissabon ut att bli årets bubblare. Bokningarna har ökat med 33 procent, vilket har gjort att storstaden tagit sig in på tio i topplistan. Berlin och Barcelona forsätter att öka i populäritet, liksom under 2015 – men kometen – ja, det ser Lissabon ut att bli.

Årets stad och bad-bubblare: Malaga

Trenden är solklar. Resmål som både bjuder på härliga bad och stadsliv skjuter i höjden. Och allra hetast i år håller Malaga bli. Redan i januari ser Ticket att bokningarna till Malaga ökat med 60 procent. Redan i fjol pratade vi om retrocharter och Malaga var ett av de resmål som kommit tillbaka som efterlängtat charterresmål. I år är det reguljärflyget som driver trenden och ökar kraftigt.

Andra resmål med stränder i närheten av storstadslivet, som också ökar starkt i år är Dubai, Barcelona, Palma och Lissabon.

Lyx på resan: Mauritius

Redan i fjol, när Prins Carl Philip och hans Sofia åkte på smekmånad på Fiji ökade resandet till paradisöar. I år fortsätter svenskarna att söka sig till lyxigare resmål på semestern och vill även boka hotell med det lilla extra när de är ute och reser.

Mauritius och Maldiverna ser ut att fortsätta uppåt i år. I början av januari har Maldiverna klättrat 15 platser på topplistan över svenskarnas mest bokade resmål i år, till plats 43, efter en ökning på över 50 procent. Zanzibar är också en riktig komet, dit bokningarna ökar hela 78 procent, om än från relativt små volymer.

Mest bokade resmålen 2016 – i början av januari

Tio i topp 2016 – bokat i början av januari

1.Gran Canaria (1)
2.Bangkok (2)
3.Phuket (3)
4.Mallorca (6)
5.Teneriffa (5)
6.Krabi (10)
7.New York (4)
8.Miami (9)
9.London (7)
10.Malaga (16)

Mest bokade städerna 2016 – i början av januari

1. New York (1)
2 .London (2)
3. Barcelona (4)
4 .Paris (3)
5. Belin (5)
6. Rom (6)
7. Lissabon (ny)
8 .Los Angeles (10)
9. Prag (9)
10  München (8)

Mest bokade sol och badresmålen 2016 – bokat t o m 3 januari

1. Gran Canaria (1)
2. Bangkok (2)
3. Phuket (3)
4. Mallorca (5)
5 .Teneriffa (4)
6. Krabi (8)
7 .Miami (7)
8  Malaga (12)
9 Kreta (10)
10 .Cancun (9)

Mest bokade charterresmålen – bokat t o m 3 januari

1. Gran Canaria (1)
2.Teneriffa (5)
3. Mallorca (5)
4. Phuket (3)
5. Kreta (7)
6. Cancun (6)
7. Rhodos (9)
8. Krabi (10)
9. Cypern (8)
10 .Fuerteventura (14)

För mer information, kontakta:

Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig Ticket Privatresor
E-post: karin.ahlstedt@ticket.se Tel: 070 735 63 08


Om Ticket: Ticket Privatresor är Nordens största privatresebyråkedja med försäljning i butik, på telefon och online. Ticket säljer resor från samtliga ledande charterbolag, researrangörer, kryssningsbolag, flygbolag, hotell och hyrbilsföretag. Marknadsandelen uppgår till cirka 25 procent. Ticket har 71 butiker i Sverige och Norge, och bedriver onlineförsäljning under varumärkena Ticket och AirnGo i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Tyskland. Försäljningen uppgår till ca 4,7 miljarder kronor och bolaget har ca 330 årsanställda. Ticket Privatresor ägs av investmentbolaget Braganza.


insatgram