Thailand utanför turiststråken

Thailand är ett av svenskarnas mest älskade resmål, och ett av de absolut lättaste länderna att besöka och resa runt i. Befolkningen är otroligt vänlig, maten är både gudomligt god och billig och det tropiska klimatet är en dröm för soltörstande nordbor. Stränderna är bland de vackraste i världen och vill du bara sola, bada och lata dig på en varm sandstrand är Thailand perfekt. Men också för den äventyrsintresserade resenären är Thailand en guldgruva. Här finns ett enormt utbud sevärdheter, aktiviteter och spännande upplevelser, oavsett om du lockas av historia, vackra tempel, matlagningskurser eller mer fysiska aktiviteter som dykning, snorkling eller vandring.

Däremot krävs det lite research om du inte vill trängas med många andra turister. Men, för de som tittar utanför turistorterna finns många mindre turistiska platser att upptäcka. Att det dessutom är ett mycket lätt land att ta sig runt i gör inte saken sämre. Thailand off the beaten track, helt enkelt.

Gömda badvikar, klippformationer som hämtade ur en film och magiska undervattensvärldar

Koh Kho Khao

Koh Kho Khao

Koh Koh Khao är sinnebilden av lugna, fridfulla Thailand, trots närheten till populära turistorten Khao Lak. Koh Kho Khao är en ö, som skiljs åt från fastlandet genom ett smalt sund, och båten mellan ön och fastlandet tar endast fem minuter. Från Phukets flygplats är det ca 2 timmars bilresa till hamnen där du sedan hoppar på båten till Koh Kho Khao.

Koh Koh Khao är en relativt stor ö, men turisterna – och hotellen – är få, vilket gör att det är enkelt att få en paradisisk strand mer eller mindre för dig själv. Ön är också perfekt att upptäcka från en hyrmoppe, med lugn (och lite) trafik och en mängd vackra platser som lättast nås just från en moped. En del turister väljer att göra en dagsutflykt från Khao Lak till Koh Kho Khao, men Ticket rekommenderar definitivt minst ett par dagars övernattning för att komma in i den lugna sinnesstämningen och uppleva ”det riktiga Thailand”.

Koh Kut

Koh Kut

När de flesta besökare, efter några inledande dagar i Bangkok, reser söderut mot de mer välkända paradisöarna ligger vackra Koh Kut istället österut, precis vid gränsen mot Kambodja. Djungel och klarblått vatten i en inramning så vacker så att det nästan gör ont. De mer festglada turisterna gör sig inte besvär – här härskar lugnet, tillsammans med öns egna ljud som vågskvalp, apor som skriker i träden och någon hund som skäller.

Liksom på många andra vackra platser lockas många entreprenörer av Koh Kut och runt om på ön öppnas det upp fler bungalowbyar. Men här finns dock också en stark känsla och kraft att behålla och bevara öns charm och inte låta massturismen ta över, och istället utveckla turismen på ett varsamt sätt, utan att hota Koh Kuts lugn och vackra natur.

BOKA DIN RESA HÄR

Chiang Mai

Chiang Mai, Chiang Rai och Pai

I norra Thailand hittar du böljande kullar, höga berg och charmiga byar, och även den lite större staden Chiang Mai. Chiang Mai har länge funnits med på turisternas radar och lockar besökare både i form av backpackers och mer bekvämlighetssökande turister. Men, Chiang Mai har ändå lyckats behålla känslan av genuinitet. Här finns den härliga och berömda nattmarknaden med fantastisk mat och fint hantverk. Chiang Mais gamla stad ligger innan för en näst intill perfekt kvadratisk vallgrav, och här finns många bra hotell, kaféer och restauranger för alla olika smaker.

Chiang Rai

Chiang Rai

Chiang Rai, betydligt mindre än Chiang Mai, symboliserar norra Thailands vackra natur i ett nötskal. Bergiga landskap som bryts av slingrande floder och små byar bebodda av olika stammar där man har chans att utforska både kultur och historia. Chiang Rai är även en plats för kultur och tempel intresserade äventyrssökare, du hittar bland annat Wat Rong Khun, det vita templet som kan få de flesta att tappa hakan. Här finns också, som sig bör, en spännande och intensiv marknad full av lokala maträtter som inte får missas. Lite extra kuriosa är att detta är även genomfartsvägen för de som bestämmer sig för att ta sig över till Laos 😉

Pai

Pai

Pai ligger ca 15 mil nordväst om Chiang Mai, en undangömd bohemisk liten stad med ca 4 000 invånare där de flesta jobbar på de närliggande slätterna. Resan tar ca 3-4 timmar med buss från Chiang Mai, genom slingrande vägar som passerar vackra risfält och tät djungel.

Pai består endast av ett fåtal gator, men har en charm som är svår att hitta på andra ställen. Området är perfekt för den som vill ha lugn och ro och bara avnjuta naturen, men även för den som vill ha lite spänning med utflykter som forsränning, kajakpaddling eller att långsamt glida nerför floden på en bambuflotte. Här finns också fina vandringsleder med möjlighet att besöka olika vattenfall och stambyar. Pai är ett ställe som, trots sin lilla storlek, har mycket att erbjuda och får alla besökare att vilja återvända, gång på gång.

 

Att tänka på när du reser till Thailand

  1. På många ställen är det endast kontanter som gäller, så se till att ha med dig kontanter när du reser runt.
  2. En bra idé kan vara att införskaffa ett bankomatkort som inte har några uttagsavgifter utomlands, för att inte behöva ta ut alltför stora summor samtidigt.
  3. Våga testa all härlig gatumat! Ofta är det gatumaten som är det bästa att äta. Var bara noga med att den är nygjord, rejält varm och inte har legat framme länge. Tips är att se vart lokalbefolkningen äter, de vet oftast vart den bästa maten finns.
  4. Se till att ha en bra reseförsäkring, eller se över vad som ingår i din hemförsäkring.
  5. Var inte rädd för att pruta! Det är en del av kulturen och inte något fult – snarare ett roligt sätt att komma närmare befolkningen. Det är heller inte ovanligt att försäljare lägger på extra när turister kommer, så se till att börja på runt halva priset när du sätter igång. Och gör det till en kul grej! Le, det kommer du långt med 😁

BOKA DIN RESA HÄR


insatgram