Tel Aviv – härligaste weekendstaden just nu?

Tel Aviv – detta spännande, exotiska resmål som seglat upp som en av våra trendigaste weekendstäder. Staden är lite som Mellanöstern Light – geografiskt en del av Mellanöstern, men med en tydlig europeisk känsla. Med sin perfekta blandning av storstad och härlig sandstrand är Tel Aviv ett roligt alternativ till andra klassiska stad- och badresmål, till exempel Barcelona.

Rothschild Boulevard, Tel Avivs mest kända paradgata

Tel Aviv är känt för sitt rika nöjesliv och här hittar du allt från den milslånga sandstranden, fantastisk mat och pulserande nattliv till mysiga, lugna kvarter och en härligt avslappnad atmosfär. Missa inte att promenera runt i den mysiga stadsdelen Neve Tzedek med sina pittoreska gränder och vackra hus. Gatorna i kvarteret kantas av små butiker med inhemska designers och trevliga kaféer och restauranger, perfekta att vila fötterna på.

Strandliv i storstaden

Tel Avivs strand är finkornig, långgrund och sträcker sig nästan 15 kilometer från Jaffa till norra Tel Aviv. Olika lägen på den långa stranden har olika namn, och lockar också olika klientel. Här finns allt från den mer turistiga delen till gaystranden och den lugnare barnstranden. Här råder dock en öppenhet och alla är välkomna överallt! Dessutom finns få – eller rent av inga alls – pockande försäljare som stör lata timmar i solen.

 

Utflykter

Döda havet

Mytomspunna Döda havet, en av världens absolut saltaste sjöar, är väl värt ett besök. Med en salthalt på 33,7 % flyter du omkring som en kork på ytan, och känslan av att vara viktlös är slående. Vattnet är dessutom mycket mineralrikt, varav många mineraler inte finns i något annat vatten än här. Hälsoegenskaperna sägs vara många och har gjort området till en av de mest kända kurorterna i världen. Runt Döda havet finns därför flera hotell med fantastiska spa-anläggningar där gästerna kan njuta av behandlingar med vatten, salter och mineralrik lera från platsen omkring. Från Tel Aviv tar resan ca 1,5-2 timmar.

Jerusalem

Jerusalem må sakna strand, men gällande historiska sevärdheter är det få städer som kan konkurrera med denna huvudstad. Klagomuren och Golgata, några av världens mest kända sevärdheter – för att nämna några. Till Jerusalem tar det ca 1 timme med bil från Tel Aviv (7 mil), men avsätt gärna minst en halvdag för att upptäcka staden.

 

Den vita staden

Tel Aviv har en mycket speciell arkitektur fullt av klassiska Bauhausbyggnader, skapade av tyska judar som flydde till staden före andra världskrigets utbrott. Det är dessa byggnader som har gett staden dess smeknamn – den vita staden. De vackra husen har även gett Tel Aviv en plats på UNESCOs världsarvslista, och kommunen erbjuder en gratis Bauhaustur med start vid Rothschild Boulevard (mer info här).

 


Gamla staden i Jaffa

Jaffa är en gammal hamnstad som numera är sammanväxt med Tel Aviv. Staden är full av mysiga gränder och fullt med härlig konst att upptäcka. Missa inte ett besök på den berömda loppmarknaden som också är landets största, där du hittar allt från diverse krimskrams till riktiga fynd.

Vy över gamla Jaffa

Carmel Market

Stadens centrala och mycket populära marknad. Shukha Carmel, som marknaden heter, är främst en matmarknad men här hittar du även vackra smycken, kläder och olika hudvårdsprodukter med ingredienser från Döda havet med mera. Ett tips är att stanna till på någon av alla barer eller restauranger som ligger runt marknaden – perfekt för people watching!


Godsaker i mängd på Carmel Market, Tel Aviv

Hyr cykel!

Tel Aviv har ett smidigt heltäckande hyrcykelsystem som är mycket bra anpassat för turister – bara att dra sitt kontokort, utan att behöva lägga upp några användaruppgifter eller profil. Fler och fler invånare i Tel Aviv använder sig av cykel som transportmedel och eftersom många delar av staden saknar cykelbana kan det stundtals bli en del cyklar på trottoarerna, men det är ändå ett av de smidigaste sätten att på ett trevligt sätt upptäcka staden.

Maten

Maten i Tel Aviv håller generellt sett mycket hög klass. Här finns allt från dyrare finkrogar till enklare gatumat. Två rätter är måsten: shakshuka och hummus.

Shakshuka är en typisk israelisk rätt, dock med ursprung i Marocko, som består av en mustig tomatsås som även kan innehålla paprika och andra grönsaker, där ägg kläcks ner direkt i pannan och kokar med såsen till perfekt konsistens. Shakshuka äts oftast med gott bröd som doppas i grytan.

Shakshuka är en populär rätt i Tel Aviv – och det med rätta

Hummus serveras här ofta inte bara som tillbehör, utan som en hel rätt. Gärna med tillbehör som ägg och grönsaker.

Hummus med pitabröd – otroligt gott och mättande

Restaurangtips

Porter & Sons: pub med extremt stort dryckesutbud. Maten är relativt traditionell pubmat – med bra kvalitet – men det är främst för alla valmöjligheter kring öl, många från lokala mikrobryggerier, man bör söka sig hit.

Yulia: härlig fisk- och skaldjursrestaurang med oslagbart läge vid den vackra marinan.

Manta Ray: stadens bästa fiskrestaurang. Ganska höga priser, men gudomligt god mat och en fantastisk utsikt över havet.

Hotelltips

Grand Beach

Ett fyrstjärnigt hotell som passar alla smaker med perfekt läge nära både citykärnan och stranden. Dessutom bara ett par minuter från Carmel Market.

Cinema Hotel

Fyrstjärnigt boutiquehotell som bäst passar besökare som reser utan yngre barn. Hotellet ligger i en vacker Bauhausbyggnad från 1930-talet, som tidigare var en av stadens första biografer. Härlig takterrass och fritt användande av hotellets cyklar väger upp för något små rum.

Crowne Plaza Tel Aviv

Hotell med ett toppenläge, precis intill stranden. Modernt och med trevlig service som dessutom genomgår en renovering fram till och med september 2018. Barnpassning och barnklubb gör detta till ett bra val för familjer.

SÖK OCH BOKA DIN RESA TILL TEL AVIV HÄR.

 


insatgram