Saint Patrick’s Day-firanden jorden runt

Den 17 mars varje år firar Irland sin nationaldag, så kallad Saint Patrick’s Day. Dagen firas detta datum till minne av landets skyddshelgon, Patrick, på hans dödsdag. Enligt legenden tog Patrick kristendomen till ön, gjorde treklövern känd och gjorde Irland ormfritt. Den 17 mars har därför varit en helgdag i Irland sedan mer än 1500 år tillbaka, men officiellt sedan 1903.

 

Sankt Patrick använde, enligt legenden, klöverblad som en liknelse för att förklara treenigheten.

Inget annat lands nationaldag firas så utspritt som Saint Patrick’s Day. Den 17e mars ser vi gröna kläder och accessoarer, klöverblad (shamrock), Guinness i massor och festliga firanden jorden runt. Till exempel anordnar den Svensk-irländska föreningen tillsammans med Irlands ambassad en Saint Patrick’s Day-parad i Stockholm, och många lokala irländska pubar håller i roliga evenemang. Längre bort hittar vi ännu mer storslagna fester och parader jorden runt, inte endast i Irland.

 

Saint Patrick’s Day-firanden jorden runt

Saint Patrick’s Day firas stort i alla länder som har eller har haft en stor irländsk befolkning. Här listar vi några av världens största Saint Patrick’s Day firanden – både självklara val och några otippade städer som slår till stort dagen till ära.

 

Dublin

Tänker man på Saint Patrick’s Day går tänkarna självfallet till Dublin. Det är någonting spektakulärt med att fira nationaldagen i huvudstaden. Irländarna är ett stolt folk som älskar en anledning att fira – och detta är den ultimata dagen då glädje och skoj tar över staden. Ge dig ut på Dublins gator och ta del av atmosfären genom alla parader, tivolin, livemusik och underhållning.

 

London

Saint Patrick’s Day är inte en helgdag i grannlandet Storbritannien, men det hindrar inte befolkningen från att fira! London i synnerhet markerar Saint Patrick’s Day med roliga och spektakulära evenemang varje år, vanligtvis på helgen närmast den 17 mars. Ska du vara i London under Saint Patrick’s Day, passa på och titta på den sensationella paraden, ta del av gratis uppträdanden på Trafalgar Square, och njut av autentisk irländsk mat och Guinness, såklart.

 

New York, Boston och Chicago

Nästan 35 miljoner människor i USA hävdar att de har irländska rötter, så det är inte konstigt att Saint Patrick’s Day firas över hela landet. Den 17e mars kan du ta del av storslagna firanden i alla storstäder, även bland amerikaner utan irländska anor. Alla klär sig i gröna färger, och amerikanerna har även som tradition att nypa dem som inte har grönt på sig.

New York har den största och äldsta Saint Patrick’s Day paraden i världen. Då förvandlas New York till en enda stor fest med mycket öl, mat och underhållning. Andra roliga firanden fullt med färgglada evenemang och pubbesök hittar du i Boston och Chicago. Chicago har till och med som tradition att färga Chicagofloden grön, någonting som gjorts årligen i över 50 år. En spektakulär syn som inte bör missas!

 

Montserrat

Även den lilla karibiska ön, Montserrat slår till stort för att fira Saint Patrick’s Day och är den enda platsen utanför Irland där Saint Patrick’s Day är en helgdag. Ön är ett brittiskt territorium, men kallas ofta för Karibiens smaragd på grund av sin likhet och koppling till Irland och dess historia. Många irländare bosatte sig på Montserrat under 1600-talet, och år 1678 bestod mer än hälften av öns befolkning av irländska katoliker, som flydde från andra antikatolska karibiska öar.

Montserrat firar inte endast under Saint Patrick’s Day, utan de har en Saint Patrick’s Festival – ett 11-dagars firande av öns irländska rötter med parader och aktiviteter. Den perfekta destinationen för ett tropiskt Saint Patrick’s Day-firande!

 

Buenos Aires

Tro det eller ej, Argentina har faktiskt den femte största irländska befolkningen i världen. La Fiesta de San Patricio, som det kallas här, firas med en imponerande gatufest med musik, dans och glädje som främst tar över Retiro-distriktet i Buenos Aires. Njut av den festliga atmosfären och delta i firandet av Irlands nationaldag, tusentals mil bort från landets huvudstad.

 

Tokyo

Till och med Tokyo har anammat den irländska nationaldagen och håller årligen en Saint Patrick’s Day parad sedan 1992. Det som startades av det irländska nätverket i Japan som ett sätt att introducera Irland till den japanska befolkningen, har fortsatt att växa till en härlig fest där turister och den lokala befolkningen firar tillsammans med parader, utstyrslar och specialimporterad Guinness.

 

Sydney

Över 80 000 människor deltar årligen i Sydneys Saint Patrick’s Day-parad och tillhörande Family Day. Detta gör Sydneys Saint Patrick’s Day den mest besökta på södra halvklotet. Firandet i Sydney är även den enda i hela världen (utanför Irland) som organiseras och finansieras med stöd från Irlands regering. Därför kan det argumenteras att Sydney även har den mest autentiska Saint Patrick’s Day utanför Irland.

 

Singapore

Singapore huserar det största Saint Patrick’s Day-firandet i Sydostasien, med både en parad och en två-dagars gatufest för att hedra irländsk kultur, konst och samhälle. Singaporefloden färgas grön och många paradbesökare klär ut sig. Singapore har en stor internationell befolkning av människor som arbetar och bor i landet, och är därför väldigt öppen till olika kulturer och deras helgdagar. Saint Patrick’s Day-gatufesten är speciellt familjevänlig, med massor av irländsk musik, dans, och barnvänliga aktiviteter.

 

Cabo Roig

Pittoreska Cabo Roig längs den Spanska kusten anordnar faktiskt den största Saint Patrick’s Day-paraden i Spanien (före Madrid). Cabo Roig är en favoritdestination bland irländska semesterfirare som slår till stort även utomlands. Fiestan fortsätter in i morgontimmarna på de vita sandstränderna, långt efter paraden är färdig.
Boka din resa här!


insatgram