Spanien, Italien och Grekland mest populärt i sommar

Spanien, Italien och Grekland är de tre mest populära semesterländerna att resa till i sommar, bland Sveriges resenärer. Av de som vill resa utomlands föredrar knappt 40 procent att semestra i något av dessa länder. 27 procent av svenskarna föredrar att stanna i Sverige i sommar, visar Tickets senaste Sifoundersökning.

Spaniens och Greklands popularitet återspeglas i topplistan över mest bokade semesterländer i sommar, där de hamnar på första respektive andra plats, följt av USA och Turkiet. Spanien är ett populärt resmål bland alla resenärer oavsett ålder, med undantag för de yngre resenärerna i åldern 18-29 år där endast 10 procent föredrar Spanien i sommar. I denna åldersgrupp är det istället USA som lockar – men endast bland männen. Bland de manliga resenärerna i åldern 18-29 föredrar hela 21 procent USA i sommar, medan motsvarande siffra bland kvinnorna i samma åldersgrupp endast är 8 procent. Dessa kvinnor föredrar istället att semestra i Grekland (17 procent).

Turkiet är ett av de semesterländer dit resebokningarna ökar kraftigast. Dock uppger endast en procent av de svenskar som vill resa utomlands i sommar att de helst åker till Turkiet. En av anledningarna till denna diskrepans kan vara att Turkiet, i och med den dyra euron, är ett av sommarens mest prisvärda semesterländer. Detta leder till att många resenärer som initialt planerade en resa till något euroland vid Medelhavet tänker om, och väljer Turkiet för sommarens semesterresa. Detta syns även i topplistan över mest bokade semesterländer, där Turkiet hamnar på plats 4.

27 procent av den svenska befolkningen uppger att de hellre än att resa utomlands stannar i Sverige i sommar. Denna siffra skiljer sig dock åt mellan olika åldersgrupper. 36 procent av de äldre resenärerna, 66-79 år, föredrar en Sverigesommar. Motsvarande siffra bland de yngre resenärerna, 18-30 år, är endast 18 procent.

Vilket land vill du helst åka på utlandssemester i sommar?

 1. Spanien, 15 procent
 2. Italien, 13 procent
 3. Grekland, 11 procent
 4. USA, 9 procent
 5. Kroatien, 6 procent
 6. Frankrike, 5 procent
 7. Portugal, 3 procent
 8. Cypern, 3 procent
 9. Thailand, 2 procent
 10. Montenegro, 1 procent
 11. Egypten, 1 procent
 12. Turkiet, 1 procent
 13. Albanien, 1 procent
 14. Annat land, 28 procent

Källa: Tickets Sifoundersökning, riksrepresentativt urval


insatgram