Att resa under Ramadan

Ska du resa till ett muslimskt land under Ramadan? Då kan du vänta dig en fantastisk kulturell upplevelse! Däremot kan det innebära lite extra planering. För att undvika en riktig kulturchock och eventuella problem kommer här några saker du bör tänka på under din resa.

 

När och var firas Ramadan?

Ramadan firas av muslimer jorden runt, men speciellt i länder som har islam som officiell religion och länder med en huvudsakligen muslimsk befolkning. I muslimska länder finns det även en del lagar och regler som man måste förhålla sig till under Ramadan. I vissa länder gäller dessa lagar även turister, så det är bra att veta vad som gäller inför resan.

Egypten, Marocko, Malaysia, Förenade Arabemiraten, Turkiet och Indonesien är några populära resmål som antingen har islam som officiell religion eller har en stor muslimsk befolkning. I dessa länder är det lite specifika regler som gäller under Ramadan.

När Ramadan infaller beror på när månskäran skådas och skiftar därför med cirka 10 dagar från år till år. Ramadan varar sedan i cirka 30 dagar. I år sträcker sig Ramadan från söndagen den 5 maj till tisdagen den 4 juni.

Dubai

Vad är Ramadan?

Ramadan är den nionde månaden i den muslimska månkalendern. Det är en helig månad av hängivenhet, reflektion och välgörenhet där muslimer jorden runt fastar från gryning till skymning.  Varje dag när solen har gått ner samlas familj och vänner för iftar, en riktig festmåltid där alla bryter fastan och firar tillsammans. Innan solen går upp äter man den sista måltiden innan nästa kväll, suhoor.

Utöver mat och dryck måste praktiserande muslimer även avstå från att röka, svära, tänka dåliga tankar, och sexuell aktivitet. Ramadan firas för att påminna folk om fattiga och utsatta människor, och man uppmuntras därför till välgörenhet och att göra goda gärningar.

Slutet av Ramadan markeras av Eid al-Fitr, en högtid med stora festligheter och god mat för att fira att man slutfört Ramadan. Detta är en viktig del av Ramadan, och under denna tvådagarsfestival är många platser stängda. Eid al-Fitr äger rum den 4 och 5 juni i år.

Turkiet

Att tänka på under din resa

Kommer du att vara på en resort med all inclusive hela din vistelse, kanske du inte märker någon skillnad. Men om du har möjlighet borde du absolut ge dig ut i staden och uppleva denna unika händelse i sin autentiska miljö. Detta kan vara bra att veta:

Mat och dryck

Även om turister och icke-muslimer inte förväntas fasta, så är det faktiskt olagligt att äta, dricka och röka offentligt i mer konservativa länder så som Saudiarabien, Jordanien och Förenade Arabemiraten. Dock är det helt okej att äta på vissa ställen, och såklart på hotellet. Till exempel i Dubai finns det speciella områden i shoppingcentrum där icke-muslimer kan äta under dagen. Ett tips är att ha lite snacks på hotellrummet, och var medveten om vad som gäller i landet som du ska besöka.

I vissa länder, såsom Indonesien och Malaysia, är det tillåtet att äta offentligt, men var respektfull och tänk på att de omkring dig är väldigt hungriga. Generellt sett är det inte ett problem att hitta mat i områden med mycket turister, men det blir knepigare i mer avlägsna delar av landet.

Efter skymning öppnar många restauranger som vanligt och det är inga restriktioner med att äta.

Malaysia

Alkohol

Var lite extra försiktig med när och var du dricker alkohol under Ramadan. På internationella hotell går oftast bra att dricka alkohol men fråga gärna först. Ta däremot inte med dig alkohol ut och festa inte på gatorna. I vissa länder går det inte att få tag på alkohol alls. Barer och klubbar är lugnare än vanligt, om de har öppet. Det kan även vara bra att kolla i förväg om du är intresserad av nattlivsmöjligheterna.

Begränsade öppettider och tillgänglighet

De flesta affärer och attraktioner är öppna under Ramadan, med undantag för restauranger som ofta har stängt fram till skymning. Även de restauranger som har öppet kan ha sina fönster täckta av respekt för förbipasserande, och hålla en låg profil.

Affärer och kontor har begränsade öppettider under Ramadan och stänger tidigare på eftermiddagen, för att anställda ska hinna ta sig hem i tid för kvällens iftar.

Timmarna innan iftar kan vara mycket hektiska, då folk skyndar sig för att köpa mat och hinna hem (eller till en restaurang). Det kan vara mycket trafik på gatorna och svårt att få en taxi. Även kollektivtrafiken är inte till sin fulla styrka under Ramadan.

Marocko

Klädsel

I många muslimska länder kan det vara bra att klä sig konservativt under hela året, men detta gäller särskilt under Ramadan. Se till att täcka armar, ben och axlar för att undvika att förolämpa någon.

Visa respekt

Tänk på att din lokala guide, chaufför och andra människor inte har ätit eller druckit sedan gryningen. Ha tålamod om saker går lite saktare.

Under Ramadan ska muslimer be vid exakta tidpunkter, fem gånger om dagen. Om du till exempel har en muslimsk tourguide eller taxichaufför, ge dem möjlighet att stanna för att be.

I muslimska länder kan det uppfattas som olämpligt att kyssas, hålla hand och röra varandra offentligt, även för gifta par. Under Ramadan bör du undvika att dra negativ uppmärksamhet genom att hålla ett lämpligt avstånd när du reser med din partner.

Muslimska delikatesser

Ramadan after dark

Ramadan ger en unik inblick i ett lands tro och kultur. Det kan vara lugnt på dagarna och svårt att få tag på mat ute, men kvällens basarer, festmåltider och atmosfär gottgör detta, flera gånger om!

Gatorna kommer verkligen till liv på kvällen. Efter kvällens iftar när folk har brutit dagens fasta börjar firandet. Somliga spenderar kvällarna genom att be och läsa Koranen, andra fortsätter att äta och dricka med familj och vänner, ibland hela natten fram till gryningen.

Det är så klart olika beroende på var du befinner dig, men det är oftast någonting som händer på kvällarna. Som besökare är detta en underbar tid att vara ute, njuta av atmosfären och lära sig lite om vad som gör denna månad så speciell för över en miljard människor, jorden runt.

Om du befinner dig i ett muslimskt land under Ramadan, delta i festligheterna! Ramadan är den bästa tiden på året att njuta av det traditionella muslimska köket. Passa på och upplev iftar i en av de många restaurangerna som erbjuder en speciell meny för Ramadan, se bara till att boka i förväg.

Ramadanbasar – en helt unik marknadsupplevelse

Ramadanbasarer

Många länder har speciella Ramadanbasarer (marknader) som startar någon timme innan iftar, och håller på till morgonen. Basarerna surrar av liv och erbjuder lokala delikatesser och specialiteter som bara erbjuds under den heliga månaden, såväl som smycken, kläder, muslimska dekorationer och souvenirer. Ett besök till Ramadanbasarerna rekommenderas för att verkligen uppleva Ramadan.

 

Hitta din resa här!


insatgram