Moskva – kontrasternas stad

Vasilijkatedralen, Röda TorgetMoskva har ryktet om sig att vara en av världens dyraste städer att besöka. Självklart finns här dyra hotell – men också så mycket, mycket mer att upptäcka. Världens vackraste tunnelbana, som också råkar vara en av de bästa. Billigt och snabbt tar du dig enkelt runt i denna mångmiljonstad, som garanterat ger varje besökare mersmak.

Ta dig hit

Det anrika ryska flygbolaget Aeroflot, som nyligen blev utsedda till världens starkaste flygvarumärke, flyger dagligen från Stockholm och näst intill dagligen från Köpenhamn direkt till Moskva.

Aeroflot rankas ofta som ett av världens främsta flygbolag kring både företagets rykte, service, kundernas lojalitet och personalens tillfredsställelse. Med Aeroflot landar du på flygplatsen Sheremetyevo. Från flygplatsen går det höghastighetståg, Aeroexpress, direkt in till centrum. Resan tar ca 30-40 minuter. Även taxi är ett alternativ och tar oftast runt en timme. Beroende på trafik kan det dock ta betydligt längre, varför tåget oftast är ett säkrare alternativ.

Observera att visum krävs för inresa till Ryssland. Mer information finns här.

Ta dig runt

Tunnelbanan är garanterat det smidigaste sättet att ta sig runt. Och inte nog med det, många stationer är otroligt vackert utsmyckade och väl värda ett besök i sig. Kristallkronor, gulddetaljer, vackra konstverk i mosaik… En tur längs med tunnelbanelinjerna är en konstupplevelse i sig. Ett hett tips är att passa på att köpa flera biljetter samtidigt, för att undvika att fastna i biljettbåsens långa köer under rusningstid.

Även taxi är ett bra transportmedel, även om trafiken kan göra restiden lite oberäknelig. Ta helst en taxi från någon av stadens alla centrala samlingspunkter, så slipper du risken att hamna i en svarttaxi och betala mer än du behöver.

Restauranger/Nattliv

Moskva är en stad som fullkomligt sjuder av härligt, pulserande nattliv. Här finns allt från billiga, lokala matställen (som dock inte tummar på kvaliteten på maten!) till extremt eleganta, dyra restauranger med tillhörande flygelpianist. Restauranger, pubar och klubbar finns överallt men generellt sett är områdena Arbat och Kamergersky mycket kafé- och bartäta. Tänk på att du är i Ryssland och ryska ideal råder – korta kjolar för tjejerna och ju större, blont hår desto bättre. Polerad, svart klädsel för män. Men, du kan dock känna dig lugnare eftersom dessa ideal främst gäller för ryssar. Som utländsk besökare är du – i alla fall till stor del – undantagen dessa ”krav”. Och glöm inte att Moskva är en storstad med allt vad detta innebär. Här finns mängder med barer för alla smaker, och plånböcker.

Boende

Var beredd på att hotell i Moskva inte är helt billiga. De större, internationella kedjorna har oftast höga rumspriser, och regeln ju längre från centrum desto lägre pris gäller här som på så många andra ställen. Det finns dock absolut rimliga alternativ i bra områden för de som letar lite, till exempel Old Town Hotel eller Kamergersky Hotel.

Om plånboken tillåter radar Moskva upp det ena 5-stjärniga hotellet efter det andra, exempelvis Ararat Park Hyatt, Savoy Moscow eller superlyxiga Ritz Carlton Moscow.

Sevärdheter

Bolsjojteatern

Den ryska baletten är en av världens absolut främsta trupper, och i särklass den mest mytomspunna. Teatern är otroligt vackert utsmyckad och har du tur är besökarna inte sämre. Att gå på balett – eller opera, om det lockar mer – är en upplevelse som ger minnen för livet.

Den legendariska Bolsjojteatern i Moskva

Svansjön på Bolsjojteatern – ett minne för livet

Kreml/Röda Torget

Kreml, Rysslands politiska hjärta och maktens högkvarter. Här finns även flertalet vackra rysk-ortodoxa kyrkor att besöka. Längs med de östra murarna ligger Röda torget, med den världsberömda Vasilijkatedralen, Rysslands förmodligen mest fotograferade byggnad med sina fantastiska lökkupoler i kulörta färger. På Röda Torget ligger också Leninmausoleet, ett av Moskvas mest besökta sevärdheter, där Lenins balsamerade kropp ligger för allmän beskådan.

Utsikt över Kreml, Moskva

Izmajolovomarknaden

Moskvas absolut största utomhusmarknad. Fylld av presenter, souvenirer, konst och kitsch och spännande att strosa runt. Passa på att köpa några gudomliga piroger när hungern slår till.

Klassiska matroshka-dockor är perfekta både som presenter och souvenirer

Gorkijparken

Parken, som också inhyser ett tivoli, är ett härligt avbrott från Moskvas hektiska innerstad. Hit kommer också många lokalbor, och parken är perfekt för lite people watching.

Gorkijparken – perfekt för en stunds avkoppling från den härligt pulserande storstaden


insatgram