Reseguide: Karismatiska Montenegro

Ticket skickar regelbundet sina säljare på resor över hela världen för att kunna ge våra bästa personliga tips och råd. Denna gång har vi varit på studieresa i Montenegro under 1 vecka, för att utforska området och hitta våra favoritställen och bästa förslag på mat och utflykter.

I lilla karismatiska Montenegro lever endast 620 000 montenegriner, men landet bjuder på en lång och intressant historia, fantastiska vyer och stränder som enkelt konkurrerar med mer välbesökta Medelhavsländer. Montenegro har även nära till mycket som gör det enkelt att ta sig till mer populära turistresmålet Kroatien eller övriga Balkan under samma semester.

Budva, Montenegro.

Budva

Budva ligger längs den Montenegrinska kusten och är den största turistorten. Oavsett vad man är ute efter på sin semester, så är Budva en alldeles utmärkt utgångspunkt. Budva är främst känt som ett sol- och badresmål, men man kan absolut välja om man är ute efter lugn och ro, eller mer fest. Du har havet precis intill, men missa inte att även besöka den gamla staden bortom ringmuren. Det är alldeles magiskt att strosa runt i gamla stan på kvällarna.

Gamla stan i Budva

Mat och boende i Budva

Vi bodde på Slovenska Plaza, ett billigt hotell med bra läge för de som vill bo prisvärt. Vi rekommenderar även Avala Resort & Villas, ett fint hotell med toppläge, perfekt för par och de som vill bo lite finare. Ett tips är att undvika all inclusive på alla hotell vi besökte i Montenegro, då det är billigare att gå ut och äta och oftast bättre mat på restaurangerna.

Montenegrinsk mat är influerad av närliggande Italien, Turkiet, Balkanstaterna och kontinentala Europa. Man ser mycket fisk och skaldjur, främst längs kusten, men även mustiga grytor och gott hembakat bröd. Det finns jättemycket bra restauranger i Budva för ungefär €10-20 för en varmrätt. Några av våra favoriter var:

  • Jadran (turistfälla men populärt och gott!). Menyn är ganska blandad, med mycket fisk och skaldjur.
  • Ciutadela ligger i gamla stan och har en fantastisk utsikt och makalöst god mat. Dock måste man förboka bord, de tar ej emot gäster på “drop in”. Som på många av restaurangerna längs kusten är det fisk och skaldjur som gäller även här.
  • Bahce, jättemysig restaurang med lugnt läge i gamla stan. Här får du stora portioner med mestadels Turkisk mat.

Utsikt från restaurang Ciutadela

Att göra i Budva

Självklart åker man till stranden när man är i Budva, men tänk på att det är stenstränder så det är en bra idé att ta med badskor. Det är väldigt mycket folk på stranden under högsäsong så vissa dagar kan det vara svårare att hitta plats att lägga sig på. Ett tips är då att promenera ca 10-15 min västerut så är det mindre folk och klarare vatten. Om man inte endast vill ligga på stranden finns det en beach club som heter Torch. Här kostar en bred solsäng (rymmer upp till fyra personer) €10. Väl värt! De ligger precis vid havet så du kan välja att ta ett dopp i havet eller i poolen. Bra mat har de också!

Man kan även ta båten ut till en ö som heter Hawaii. Båtresan kostar €3 tur/retur. Här ute är det lugnare på stranden och vattnet är kristallklart. Det finns restaurang och bar på ön. Värt att påpeka dock är att det inte påminner om ”riktiga” Hawaii någonstans.

Ett sista tips i Budva är att vara uppmärksam när du ska ta taxi då de kan vara lite luriga. Mellan Budva och Bečići ska det kosta max €5, inte mer.

Hawaii

Bečići

Bečići är en liten ort nära Budva. Här finns det en fin grusstrand och lite större stenar nere vid vattenbrynet. Det finns en del restauranger längs med strandpromenaden, men vill man ha mer att välja på så tar man sig enkelt in till Budva.

Vi bodde på Iberostar Bellevue, ett mysigt hotell som ligger vid stranden i Bečići. Här var all inclusive godkänt, men till exempel drinkar smakade inte riktigt som de ska.

Vill man ta sig in till Budva från Bečići finns det en gångtunnel man kan använda, denna tar ca 20 min. Annars kan man ta en taxi som tar ca 10 minuter. Som sagt kan det vara lite lurigt med taxi här. En taxi till Budva ska kosta €5. Ett tips är att ta telefonnumret till den chaufför som kör dig. Då kan de komma och hämtar dig när man ska tillbaka och man slipper betala överpriser.

 

Petrovac na Moru

Lite längre bort från Budva hittar du Petrovac na Moru. Petrovac na Moru är en mindre ort men med fler restauranger än Bečići. Petrovac na Moru är lite lugnare, perfekt för till exempel par som bara vill strosa runt lite och ha det skönt. Även här är det stenstränder, så kom ihåg badskorna.

I Petrovac na Moru övernattade vi på Vila Olivia, ett fräscht hotell med mysig takterrass där man kan sätta sig o ta en drink. Maten på hotellet var hyfsad, men trots att vi var där innan högsäsongen dragit igång så var det mycket folk och rörigt i matsalen.

Vi besökte restaurangen Mediteraneo, som varmt rekommenderas. De har en fin meny med fisk och skaldjur som kostar ungefär €10-20 per varmrätt. Jättegott!

Stranden i Petrovac na Moru

Utflykter/Aktiviteter

Det finns väldigt häftiga utflyktsmöjligheter i Montenegro och runtom som man bara måste passa på och uppleva när man är i området. Vill du hålla dig inom Montenegros gränser kan vi rekommendera en båttur i Kotorbukten. Kotor är en fantastiskt vacker medeltidsstad som påminner om Dubrovnik, men billigare.

Ta dig till de Montenegrinska bergen och vandra och få bästa utsikten över landets sagolika natur. Från bergen kan man få en väldigt vacker vy över Kotorbukten när man tar sig ner från berget i 25 hårnålskurvor.

Shkodërsjön delas med Albanien. Sjön är ett av Europas största fågelreservat och är rik på flora och fauna. En riktig naturupplevelse som bör ägnas en halvdag.

Vill du passa på och utforska närliggande länder är det ett perfekt tillfälle att göra detta från Montenegro. Från Montenegro är det till exempel enkelt att ta sig till Albanien med buss eller bil för en heldagsutflykt (eller längre). Pass måste tas med, men efter ett par timmar (varierar beroende på hur lång tid det tar vid gränsen) är du framme i Albanien – ett spännande resmål med en tragisk historia. Staden Shkodra till exempel är mycket billig och har få turister, så här kan du få uppleva det ”riktiga” Albanien.

Ett par timmar åt andra hållet hittar du mycket populära Dubrovnik, Kroatiens pärla. Det blir åtminstone en heldagsutflykt, och kom ihåg att ta med passet. Det är även att rekommendera att växla till Kuna.

 

/Marika Johansson, Ticket Uppsala, Gränbystaden
Therese Edlund, Ticket Uppsala, Östra Ågatan
Peter Jungåker, Ticket Jönköping


insatgram