Mauritius – paradiset på jorden?

Mauritius kan mycket väl kvala in som paradiset på jorden. Ön mitt i Indiska Oceanen, utanför Madagaskars östra kust, har ett näst intill mytomspunnet skimmer över sig och fortsätter att trollbinda varje besökare. Mauritius som resmål har en exklusiv status och här finns alla förutsättningar för att ha den ultimata semestern. Tempot är lugnt och avslappnat – det är enkelt att älska Mauritius.

Öns historia är både spännande och våldsam. Först att upptäcka ön var portugiserna och därefter holländarna, för att i början av 1700-talet bli en fransk koloni. Fransmännen skeppade afrikanska slavar till Mauritius, som arbetskraft i en storskalig sockerproduktion. Från början av 1800-talet tog dock Storbritannien över, ända till Mauritius självständighet så sent som 1968.

Mauritius har under lång tid haft stor invandring av indier, och idag utgör interna över åttio procent av befolkningen, blandat med afrikaner. Detta syns tydligt i öns kök, som är en blandning av indiskt och afrikanskt med kinesiska inslag. Här finns självklart också fantastiska, tropiska frukter och grönsaker som inte smakar något som de importerade motsvarigheterna som går att få tag på i Sverige.

Väder

Mauritius har tropiskt klimat, med en mycket stabil temperatur året om på ca 25-30 grader. Februari är oftast den varmaste månaden, medan april generellt sett är svalast. Sommaren, som sträcker sig från november till april, har lite högre luftfuktighet och något mer regn. Dock drar alla regnskurar oftast snabbt förbi. Vintern mellan maj och oktober är torrare.

Ta dig dit

Det går många flyg till Mauritius, men det absolut bästa sättet att ta dig dit är att flyga med Emirates. Stolarna är mycket bekväma och underhållningen är alltid uppdaterad med de senaste stora filmerna att välja bland. Maten som serveras är inspirerade av Mauritius kök, och håller hög kvalitet.

 

Stränder

Ljuvligt vit sand som känns som mjöl mellan tårna och turkost hav. Barriärrev som dels gör vattnet lugnt och mycket badvänligt, och dels håller hajar borta från stränderna. Stränderna på Mauritius är några av världens absolut bästa – här är det svårt att tröttna på att bara njuta av de vajande palmerna och lugnet från en solstol.

Många av de bästa stränderna är dessvärre inte öppna för allmänheten, utan endast för intilliggande lyxhotellens gäster. Men, flera paradisstränder är dock tillgängliga för alla. Bästa stränderna finns runt Trou d’Eau Douce och Flic en Flac.

Port Louis

Mauritius huvudstad är modern och härligt myllrande av liv. Missa inte att besöka stadens stora marknad, Central Market, med mängder av frukt, grönsaker och prylar. Port Louis är fylld av vackra gator kantade av gamla kolonialhus – ett arv från den franska tiden. Här finns även flera spännande museer att utforska, om du vill ha ett avbrott från sol och bad.

Nattlivet i Port Louis är dock relativt begränsat. Är du ute efter nöjesliv är det snarare till Grand Baie du ska bege dig, där öns utbud av klubbar är som störst.

Att göra

Mauritius är en fantastiskt vacker och grön ö, så passa på att res runt lite! Ön är dock inte stor till ytan, vilket gör den enkel att upptäcka genom att t.ex. hyra taxi en dag.

Om du vill få variation från solstolen är Mauritius ett eldorado för alla tänkbara vattensporter, och det närliggande naturskyddade korallrevet är en magisk upplevelse även för den mest rutinerade dykaren.

På öns södra sida finns Le Vanille, en park där du kan titta på gulliga krokodilbebisar och beundra de vuxna, dinosauirieliknande reptilerna. Här strövar det också runt landsköldpaddor, som verkligen maximerar den exotiska känslan.

Boka din resa till Mauritius här.

Jättesköldpadda i parken Le Vanille, Mauritius


insatgram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *