Gastronomiska upplevelser i Dubai

Dubai är, inte helt otippat, känt för sina många lyxiga restauranger med gastronomiska upplevelser i världsklass. Lyxhotellen är perfekta för en middag på stan, eller kanske endast för en trevlig fördrink. Som den världsmetropol som staden har strävat efter att bli går det att hitta mat från världens alla kök, och även i alla prisklasser. Självklart är flertalet restauranger spektakulära, som så mycket annat i denna bombastiska stad, med vidunderlig utsikt över staden, stranden och öknen.

I Dubai finns dock även fantastisk mat att njuta av till budgetpris. Vad sägs till exempel om fiskcurry, härliga dumplings eller mustig shakshuka (tomatbaserad gryta)?

Pakistansk matkultur

I Dubai lever många pakistanier, som lockats av möjligheter till arbete. Den pakistanska matkulturen som de har tagit med sig går inte av för hackor. Härliga kryddor och grytor med chilisting som med fördel äts tillsammans med nybakt naanbröd lockar människor av alla nationaliteter.

Lokala smaker

Dumplings från Dubai är inte som vi tänker dumplings – istället serveras de med söt dadelsirap och sesamfrön. Testa gärna dessa inhemska knyten på det härligt avslappnade kaféet Logma, där du förutom goda smaker också får en skön atmosfär.

Shakshuka

Denna lika enkla som goda rätt har börjat spridas över världen, men i Dubai kan du passa på att smaka en autentiska shakshuka som den ska smaka. Rätten består av en mustig grytliknande sås, traditionellt sett tomatbaserad, som kan innehålla allt från paprika och lök till spenat. I denna sås görs små gropar där ägg kläcks ner, som sedan får kokas mjuka direkt i såsen. Perfekt rätt att dela på!

Fiskcurry – en institution

Bu Qtair är det enkla mathaket som blev en institution. Här finns ingen meny, kom bara hit, slå dig ner och beställ in dagens fångst så får du den mest fantastiska fisken i en gudomlig currysås. Köerna som ibland kan uppstå är väl värda mödan.


insatgram