Los Angeles – palmer, sandstränder, berg och en stad utöver det vanliga

Los Angeles är nästan mer som en region än en stad – enorm både till yta och till utbud. ”Något för alla” må vara ett slitet uttryck, men Los Angeles kanske är den stad som bäst stämmer överens med klyschan. Här finns allt från världskända sevärdheter som den ikoniska Hollywoodskylten, lyxiga Beverly Hills med shoppinggatornas shoppinggata Rodeo Drive och Universal Studios med alla dess attraktioner till strandpromenaden i Venice, fylld av inlines- och skateboardåkare, joggare, övervintrade hippies, hälsofreaks och hänförda turister.

Hollywood/West Hollywood

Lights, camera, action! Hollywood är själva epicentrum för många som kommer till Los Angeles och drömmer om en karriär inom filmindustrin. Här kan man besöka the Dolby Theatre, där Oscarsgalan går av stapel, och promenera bland alla stjärnor som pryder Hollywood Walk of Fame, trottoarerna längsmed Hollywood Boulevard och Vine Street. Fortsätt promenera Sunset Strip, en del av Sunset Boulevard känt för både alla stora, färgglada reklamskyltar som pryder gatumiljö och för alla små butiker, restauranger och rock- och nattklubbar.

Santa Monicas pir, med tivolit längst ut, är härligt att besöka – speciellt om du reser med barn!

Los Feliz/Silverlake

Både Los Feliz och Silverlake är mycket mysiga, avslappnade områden att strosa runt i. Silverlake är hippt och multikulturellt. Området sattes på kartan med den hyllade filmen The kids are alright från 2010. Los Feliz är som Silverlakes något mer eleganta, tillsnyggade storasyskon. Båda områdena är – i alla fall bitvis – promenadvänliga, något som annars är ovanligt i Los Angeles, och här finns mängder av bra kaféer (självklart med Fairtrade-kaffe), spännande butiker och ljuvliga kvartersrestauranger.

Beverly Hills

Beverly Hills är förmodligen ett av världens mest välkända och lyxiga områden. Här bor flertalet Hollywoodkändisar i gigantiska mansions, dolda bakom välklippta häckar. Här finns också Rodeo Drive, shoppinggatan med några av världens lyxigaste och dyraste butiker som gjordes odödlig i filmen Pretty Woman. The Ivy är ett klassiskt – om än dyrt – restaurangtips i Beverly Hills, som också är känt för att locka många kändisar som inte skyr att synas.

Beverly Hills – ett område fyllt av palmkantade paradgator.

Venice Beach

Spännande, knasigt, tillåtande. Venice är berömt främst för två saker: den långa strandpromenaden och de små kanalerna, byggda för att efterlikna kanalerna i Venedig. Hyr cykel och njut av skateboardåkarnas konster samtidigt som man hör ljudet från Stilla Havet. Några kvarter upp från stranden finns det gamla kanalsystemet med söta små broar och gulliga hus. Missa heller inte Abbot Kinney Boulevard, fylld av härliga kaféer och mysiga butiker – en dröm för shoppingfantaster.

Vackra kanaler och mysiga hus i Venice.

 

Venice Beach Skate Park – en rolig upplevelse, oavsett om du någonsin har stått på en bräda eller ej.

 

Att göra i Los Angeles

Los Angeles är en dröm för den upplevelseintresserade resenären – oavsett intresseområde. Ett besök på Universal Studios är nästan ett måste – studioturen där du besöker kulisser till ett flertal berömda filmer står högt upp på listan. För musikintresserade är biljetter till en konsert på Hollywood Bowl ett hett tips. Denna klassiska amfiteater öppnades redan 1922 och här har många ända artister framträtt, bland andra The Beatles, The Doors och Depeche Mode.

Att hajka är näst intill religion för boende i Los Angeles. Snör på dig bekväma gympaskor och ta sikte på antingen Runyon Canyon eller Griffith Park, vandra upp på bergen och njut av oförglömliga vyer över staden. Runyon är kändistätt och populärt, Griffith något vackrare och med ett observatorium på toppen som brukar vara populärt bland barn. Glöm inte vattenflaska!

Gastronomiska Los Angeles

Los Angeles är en formidabel smältdegel när det kommer till mat och dryck, och oavsett hur pass stort matintresset är så är det ett nöje att äta sig igenom staden. Testa allt från Koreatowns härliga hål-i-väggen-restauranger till lyxigare takbarer. Eller lyxa till det och besök klassiska Chateau Marmont, lika värt ett besök för sin vackra arkitektur som för sin kändisspotting. Den lummiga innergården är perfekt för en drink innan middagen!

Generellt sett är Los Angeles en mycket hälsointresserad stad, vilket även präglar restaurangscenen. Här finns fantastiska vegetariska och veganska restauranger som inte lämnar ens den mest inbitna köttälskaren besviken. För köttälskaren finns också In ’n Out Burger och Shake Schack, av många ansedda som de bästa hamburgerkedjorna i USA.

 


insatgram

Lämna en kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.