Bästa karnevalerna 2019 och 2020

Idag firar vi fettisdagen, en kristen högtid som markerar den sista dagen innan fastan som pågår de 40 dagarna innan påsk. I Sverige firar vi genom att äta en semla (eller två), men i resten av världen hittar vi betydligt festligare tillställningar då fettisdagen markerar slutet på karnevalsäsongen i många länder.

Här listar vi några av säsongens roligaste, maffigaste och mest unika firanden och när de infaller nästa år, så ni kan boka in den mest spektakulära resan 2020 redan nu. Du som inte orkar vänta till nästa år hittar längre ner även några karnevaler som inte inträffar under den traditionella karnevalsäsongen i februari och mars, och som du därför fortfarande hinner besöka redan i år!

Rio de Janeiro och Salvador: 2-9 mars 2019

Nästa: 21-26 februari 2020

Rio de Janeiros världsberömda karneval lockar varje år över en miljon turister och tar med sina sambatåg över hela staden i ett enda stort jättefirande. En femdagarsfest, som ger minnen för livet. Karnevalen kulminerar i  ”Sambadromen”, ett kolossalt podium omgivet av läktare. Tips: Köp biljetter till sambadromen i förväg!

Den betydligt mindre karnevalen i Salvador är mer genuin – det är hit brasilianarna själva väljer att åka. Här är det färre paljetter och fjäderskrudar, istället handlar firandet mer om en gatufest med musiken i centrum.

New Orleans: 6 januari – 5 mars 2019

Nästa: 6 januari – 25 februari 2020

Paraderna under Mardi Gras i New Orleans i södra USA smyger igång i januari, men kulminerar under helgen den 2-3 mars. Självaste Mardi Gras, som ordagrant betyder ”fet tisdag”, infaller precis som i Sverige den 5 mars, och under paraderna denna dag exploderar staden i ett enda stort jättefirande. Mardi Gras är dessutom känt för musik, god stämning och såklart för pärlorna som kastas ut från ekipagen, som åskådarna tävlar om att fånga upp. En härlig karneval som drar trekvarts miljoner människor.

Venedig: 16 februari – 5 mars 2019

Nästa: 15-25 februari 2020

Venedig är maskernas karneval, som sägs ha anor ända från år 1162. Höjdpunkten under firandet är den stora balen – en fantastisk maskeradbal med färgsprakande dräkter och spännande masker. Venedigs vackra kanalsystem och gamla palats utgör den perfekta inramningen till denna klassiker bland karnevaler.

Teneriffa: 27 februari – 10 mars 2019

Nästa: Inte bestämt än

Teneriffas stora karneval – Carnival de Santa Cruz – är för många den näst mest populära karnevalen, efter den i Rio. Den finns också med i Guinness rekordbok för störst konsertpublik – en konsert ute på ett torg med över 200 000 besökare. Varje år går det att rösta på nästa års karnevaltema, och för 2019 är det Las Profundidades Marinas – The Deep Sea – som gäller. Den stora paraden går av stapeln på fettisdagen den 5 mars.

Nice: 16 februari – 2 mars 2019

Nästa år: Inte bestämt än

Karnevalen i Nice är även känd som blomsterfestivalen, med sina fantasifulla blomsterkreationer. Bataille de Fleurs, blomsterparaden, arrangeras flera gånger under karnevalen. 12 utvalda florister får dekorera var sin vagn efter eget tycke och smak, och mot slutet av paraden kastas både enstaka blommor och hela buketter ut till publiken – som också får vara framme och rycka loss dekorationerna från vagnarna.

Trinidad: 4-5 mars 2019

Nästa: 24-25 februari 2020

Karnevalen i Trinidad, som är Västindiens största och mest kända, är extra känd för färggranna kostymer. Bästa sättet att uppleva karnevalen är köpa karnevalskostym, anmäla sig till ett karnevalsband och dansa med i de härliga rytmerna. Här finns även en uppsjö av gatustånd som serverar fantastiskt god mat, när energidepåerna behöver fyllas på efter allt dansande.

Tips: kombinera några dagar av festyra med lugnet på Tobagos vackra stränder!

Köln: 28-5 mars 2019

Nästa: 20-25 februari 2020

Karnevalen i Köln är en av Europas största gatufester. Festivalens ”Crazy Days” firas med färgsprakande festligheter och livliga parader genom staden där choklad och andra sötsaker och småprylar kastas ut från ekipagen.

 

Utvalda karnevaler resten av året

Alla städer håller sig inte till den traditionella karnevalsäsongen i februari och mars, och här hittar du ett axplock av kommande karnevaler under året.

Jamaica: 28 april 2019

Jamaicas karneval är en explosion av parader, dans, musik, och mat. En unik representation av landets själ! Karnevalen smygstartar tidigare under året och når sin kulmen med ett stort spektakel av parader och fester efter påsk.

Caymanöarna: 4 maj 2019

Det ursprungliga namnet på Caymanöarnas nationalkarneval är ”Batabano” och syftar på de spår som hittas på stranden efter sköldpaddorna tar sig upp från havet och in till land för att föda. Att hitta dessa spår var – och fortfarande är – en anledning att fira! Färgstarka kostymer och pulserande musik tar över landet och återspeglar dess livliga landskap, historiska ursprung och unika kultur.

Köpenhamn: 7-10 juni 2019

”Nykomlingen” Copenhagen Carnival lockar sedan 1982 över 100,000 festivalsugna besökare till Fælledparken och firas i 3 dagar av musikcentrerade parader och evenemang. Nära och bekvämt, Copenhagen Carnival är det perfekta sättet att välkomna sommaren!

Berlin: 7-10 juni 2019

Under samma helg håller Berlin sin årliga ”Carnival of Cultures” för att fira Berlins kulturella mångfald. Festivalens höjdpunkt är en parad den 9 juni där tusentals musiker, dansare och underhållare samlas på Berlins gator och stolt visar upp deras kultur för runt en halv miljon åskådare.

London: 24-26 augusti 2019

Notting Hill Carnival i London har sedan 1966 varit Europas svar på karnevalerna i Syd- och Centralamerika. London’s största gatufest är ett extravagant firande av karibisk musik, mat och historia.

Miami: 13 oktober 2019

Varje oktober samlas tusentals människor i Miami för att se en helt annan sida av staden. Miami, som är känd för sin stora karibiska befolkning och kulturella mångfald, håller en av de absolut bästa karnevalerna i Nordamerika. Exotiska utstyrslar, karibiska trummor, fester och livemusik tar över södra Floridas gator, och blir bara större för varje år som går.

Boka ditt flyg här


insatgram