Jul och nyår: årets semesterraketer

Tokyo ökar rejält inför jul- och nyårsresorna.

En blandning av sol, bad och storstad – så sammanfattas årets semesterraketer kring jul och nyår. När direktflygen till thailändska Phuket är färre än i fjol, vilket får konsekvensen lägre antal resebokningar, ökar istället grannregionen Krabi. Många svenska resenärer lockas även av storstäder som London, New York, Lissabon och Tokyo, som ökar kraftigt inför årets jul- och nyårsfirande enligt ny statistik från Ticket.

Krabi – ökar när Phuket minskar.

Vinterns mest populära resmål toppas som vanligt av Gran Canaria och Bangkok. Men det är inte dessa som ökar mest procentuellt. I fjol ökade främst nygamla resmål som Sydafrika, Gambia och Egypten, men i år är det istället främst fokus på andra delar av Asien än Thailand, samt europeiska storstäder, som får ett rejält uppsving i vinter. Kuala Lumpur är ett alltmer populärt avstamp för att utforska Sydostasien, och Tokyo – som ofta rankas som svenskarnas drömresmål nummer ett – är ett resmål för ett spännande, alternativt julfirande.

Lissabon har under de senaste åren varit en riktig bubblare bland weekendstäderna. Intresset för resor till Portugals mysiga huvudstad har inte avtagit och betydligt fler svenskar än i fjol väljer att fira in 2020 i Lissabon. Den svenska valutautvecklingen har inte varit fördelaktig för de flesta svenska resenärerna, vilket har gjort flera semesterländer dyrare. Lissabon har visserligen euro som valuta, men det är en stad med fördelaktig prisbild med gott om mycket prisvärda boenden, restauranger och sevärdheter.

Mysiga Lissabon, som många svenskar väljer att besöka under julledigheten.

En annan tydlig trend i vinter, som även gick att se i fjol, är ökningen av det etniska resandet. Etiopiens huvudstad Addis Abeba, som förra vintern ökade procentuellt sett mest av alla resmål, fortsätter att öka (+ 9 procent). Detta är, utöver det etniska resandet, en konsekvens av dels Ethiopian Airlines satsning på den skandinaviska marknaden och dels den positiva utvecklingen av landets politiska klimat och öppenhet.

Årets semesterraketer under jul- och nyårshelgerna

  1. Kuala Lumpur, + 111 procent
  2. Tokyo, + 100 procent
  3. Lissabon, +74 procent
  4. Zürich, + 71 procent
  5. Tallinn, + 34 procent
  6. London, + 21 procent
  7. Krabi, + 18 procent
  8. Istanbul, + 13 procent
  9. New York, + 8 procent

insatgram