Jambo!*Ny dag, ny lodge, ny park och en väldig massa fina djur- och naturupplevelser på vägen. Idag har vi alltså skumpat oss hela vägen till Serengeti och Sopa Lodge. Namnet till trots finns här inget att klaga på. Jag har blivit kompis med vakten som följer mig till dörren och har lovat att rädda mig från bufflarna om de skulle råka attackera. Rummet är större än min lägenhet hemma i Uppsala och utsikten är något helt magiskt.

Mesta delen av dagen har dock spenderats i vår safaribil. Skumpigt och svettigt har det varit. Ibland undrar man om inte hela bilen är på väg att välta men så lyckas chauffören få upp bilen på vägen igen. Kanske låter det inte så charmigt, men utanför fönstret tar det aldrig slut på saker att förundras över. Naturen har varit väldigt omväxlande, och vi har kört längs Ngorongorokraterns kant där det är mycket grönska då det ligger på hög höjd och eftersom det är en slocknad är jorden väldigt bördig. Sedan körde vi in i Serengeti National Park där det är betydligt plattare men fortfarande väldigt vackert. Där stötte vi också på våra första giraffer, ett förunderligt djur.

Så småningom kom vi fram till vår lodge, trots att ena bilen krånglade lite på vägen, och den sena eftermiddagen for vi sedan ut på en safaritur. Där såg vi en zebra, och sen kom en till zebra, och ytterligare en och så en gnu och helt plötsligt öppnar sig savannen framför oss som är alldeles full med djur. Förra året hade man försökt räkna djuren men vår chaufför berättade att man gav upp vid tre och en halv miljon. Sedan sa han att de i år var ännu fler. De zebror och gnuer som vi hade framför oss emigrerar mellan Masai Mara och Serengeti, vilket betyder att de djur vi nu såg framför oss utgjorde en stor del av de dryga tre miljonerna eftersom de denna period befinner sig här i Serengeti.

Dagens höjdpunkt var dock besöket i en massajby där de visade oss hur de lever och hur vardagslivet går till. De sjöng och dansade för oss. Massajerna är otroligt vackra i sina rödblåa kläder och fina smycken. I den här byn märktes det dock att de visste hur turisterna skulle tas. En liten slant här, och ett litet bidrag där och så får vi ju inte glömma att köpa ett smycke heller. Vanligtvis flyttar massajerna till ett nytt ställe ganska ofta men de här massajerna hade förstått att turister kan man göra affärer på och de har bott på samma ställe i 15 år. Trots turistvanan var det intressant att höra hur de berättar om sitt liv, sina fruar, hur de ser på skolgång och livet. Man får lite perspektiv när, som jag berättade ovan, vi lever i lyx och jämför det med de små hyddor som de bor i. Hyddor där de bor hela familjer och som är byggda av trädgrenar och dynga. Då är det svårt att klaga på att det bara kommer kallvatten ur kranen.

Maria
* Jambo är en vanlig hälsningsfras på swahili.

Några av de foton jag har tagit under dagen.


insatgram

5 kommentarer

 • Ben Peloquin skriver:

  Really nice colours in those photos. I guess one of those photos was the view from your room? Did you sing and dance for the Masai as well? I hope not. Find some lions today!

 • josef@boberg.nl' Josef Boberg skriver:

  ”Man får lite perspektiv när, som jag berättade ovan, vi lever i lyx och jämför det med de små hyddor som de bor i. Hyddor där de bor hela familjer och som är byggda av trädgrenar och dynga. Då är det svårt att klaga på att det bara kommer kallvatten ur kranen.”

  Jo… – det har jag full förståelse för.

 • bjarne.petas@surfnet.fi' Bjarne Petas skriver:

  Hej .Bilderna är verkligen bra. Vad har du för kamera och vilka objektiv använder du? Ha det så trevligt.

  • stefan.assur.stagliano@ticket.se' Ticket.se skriver:

   Tack, vad kul att höra! Jag använder en Canon EOS 50D och bilderna från savannen är alla tagna med Canon ET-65B (EF70-300 IS USM), men jag har även använt Sigma EX 10-20 och Tamron SP 28-75.

   //Maria

 • linda@matblogg.se' Linda Wering skriver:

  Otroligt intressant och inspirerande blogg! Fina bilder!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *