10 saker att se och göra på Irland

Irland har både kulturella storstäder, historiska byggnader och fantastiska naturupplevelser olikt allt annat! Funderar du på att resa till Irland för att upptäcka vad den gröna ön har att erbjuda? Här är en lista över 10 platser och attraktioner som du borde besöka om du funderar på att resa runt i landet, antingen med bil eller med buss för att lättast se många av landets mest kända platser och sevärdheter.

Dublin

Dublin är Irlands huvudstad, största stad och väl värt ett besök! Denna stad erbjuder mycket kultur, om du är förtjust i historia bör du besöka Dublin Castle, Trinity College med dess världsberömda bibliotek (där bland annat vackra The Book of Kells finns utställd). Om du gillar öl måste du uppleva Guinness Storehouse, där du både får smaka på ölen och lära dig om Guinness historia. Dublin är en otroligt mysig stad med hjälpsamma och trevliga invånare och fullt av restauranger, kaféer, pubar och parker att utforska.

Rock of Cashel

Rock of Cashel är ett perfekt stopp på vägen till Cork. Slottet är ett mycket populärt stopp, men så av goda skäl på grund av det fantastiska, gröna landskapet och den mycket intakta ruinen av det gamla slottet.

Kör “The Ring of Kerry”

Ring of Kerry är en välkänd turistväg i Kerry som ligger på sydvästra Irland. Denna runda har svåra körförhållanden så du bör vara försiktig, men landskapet är helt fantastiskt och du passerar varierad terräng och många fina utsiktspunkter. Ta dig till klipporna Kerry Cliffs och ta färjan till ön Valentia, som har en vacker fyr – en lagom utflykt!

Killarney

Staden Killarney är livlig och mångsidig och ligger nära några av Irlands vackraste landskap. Platser att se och uppleva är bland andra att besöka Muckross House, en vacker gammal herrgård med vackra trädgårdar att promenera i samt Torc-vattenfallet, som är ett av Irlands mest berömda vattenfall. Dessutom ligger staden Killarney precis intill Killarney National Park, där det finns mycket att se och göra! Kör genom den fantastiska Gap of Dunloe och se den fantastiska utsikten över Ladies View.

Dingle Peninsula

Dingle Peninsula ligger i County Kerry och är Irlands västligaste punkt. Slea Head Drive är en av de vackraste vägarna i Irland, turen är en slinga som börjar och slutar i Dingle och på vägen passerar du fantastiska klippvyer, filmplatser, berg och pittoreska små städer. Dessutom kan du köra över Conor’s Pass, som är Irlands högsta pass med smala vägar och vidunderlig utsikt.

Cliffs of Moher

Cliffs of Moher ligger i området Liscannor – och känslan är svår att förbereda sig inför. Klipporna stiger 120 meter ut över Atlanten och är en av de mest ikoniska attraktionerna på hela Irland. Utsikten är enormt svårslagen och det är svårt att slita sig!

Doolin

Doolin är en söt och färgstark stad bara 10 minuters bilresa från Moher-klipporna. Doolin är känd för sina rosa hus, ett litet och trevligt centrum och en liten hamn. Doolin är också mycket nära Aranöarna och det är enkelt och ta en dagstur dit från Doolin (öarna är väl värda ett besök!).

Archill Island

Archill Island är den största ön utanför Irlands kust och platsen du åker om du är en spänningssökare som också vill se orörd, vacker natur. På Archill hittar du oförstörd irländsk natur när den är som bäst, med vita sandstränder, bergsjöar och söta små städer. Det finns också goda möjligheter för olika vattensporter och de äventyrliga kan välja mellan att surfa, paddla eller snorkla på ön.

County Donegal

Co. Donegal är Irlands nordligaste län, och här vandrar du verkligen utanför turiststigarna. Se de fantastiska Slieve Leauge-klipporna, de högsta klipporna på irländska fastlandet – inte lika många turister som vid Moher-klipporna. Se det berömda skeppsbrottet Bad Eddies, ta dig till den nordligaste punkten på Irland som heter Malin Head med fantastisk utsikt och utforska i Glenveagh National Park som erbjuder fantastiska bergspromenader.

Belfast

Belfast är definitivt en stad du bör ta med på din resa genom Irland. Staden utsågs till en av de bästa platserna att besöka under 2018 med sin fantastiska mat och många sevärdheter. Besök Titanic Museum i Belfast, som har utsetts till världens bästa turistattraktion, St Georg’s Market med sina många spännande konst- och matbås. I området runt Belfast finns också flera mycket kända sevärdheter vid kusten, Causeway Coast. Här ligger den berömda ruinen Duncle Castle, det märkliga naturfenomenet med sexkantiga stenar som skjuts upp från havet kallas Giant Causeway och Mussenden Temple, som ligger vykortsvackert till på en vit sandstrand, känd från Game of Thrones.


insatgram