Holland – litet, men naggande gott

Nederländernas huvudstad Amsterdam – fylld av vackra kanaler och en härligt avslappnad atmosfär, perfekt för en weekendresa

Den stora frågan är: Holland eller Nederländerna, vad heter landet egentligen? Holland är förmodligen det namn som används mest, men Holland är egentligen bara en del av landet Nederländerna. Anledningen till att Holland ändå ofta används är att de tre största städerna – Amsterdam, Rotterdam och Haag ligger i området Holland, som också historiskt sett har varit dominerande gällande handel och relationer med andra länder.

Amsterdam

Amsterdam är huvudstad och årligen många besökare. Staden är känd för sin avslappnade atmosfär, vackra kanaler och många coffee shops med liberal inställning till droger. Men samtidigt är Amsterdam en mycket rik stad med flera världsberömda museer och många sevärdheter. Kanalerna slingrar sig runt och genom stadens alla pittoreska miljöer. Längs sidorna finns mängder av butiker att strosa runt i och trevliga kaféer, när fötterna kräver en stunds vila – eller du helt enkelt bara vill njuta av den härliga miljön. Cyklar är det vanligaste transportmedlet. Hyrcyklar finns det gott om och missa inte att hyra en cykel en dag för att känna dig som en riktig Amsterdambo.

Arkitektur och design – Rotterdam och Eindhoven

Hollands näst största stad, Rotterdam, är ett perfekt resmål för en cityweekend. Staden är känd för sin fantastiska arkitektur och designintresserade resenärer lär inte bli besvikna.

Eindhoven är ”bara” Hollands femte största stad, men är kända för sitt nyskapande inom teknik och design. Eindhoven är en otroligt kreativ stad, vilket märks inom såväl mode som många andra konstformer.

Haag

Nämns Haag så är det främst politik och EU som man tänker på. Här ligger både det nederländska parlamentet och Europadomstolen, bland annat. Haag har många historiska områden och sevärdheter – missa till exempel inte den berömda tavlan ”Flicka med pärlörhänge” på det spännande konstmuseet Mauritshuis.

Hollands främsta symbol: tulpaner

Tulpanerna är inte bara en nationalsymbol, det är också en mycket viktig industri i Holland och exporteras över hela världen. Säsongen sträcker sig från mars till maj, med höjdpunkten i mitten av april.

Tulpanodling i växthus, Holland

Tulpanodlare, Holland

Cykla i Holland

Holland är ett extremt platt land (faktum är att det aldrig sträcker sig högre än 50 meter över havet) och är därför mycket lämpligt att utforska från cykelsadeln. Relativt korta avstånd och närheten till vatten tillsammans med en idyllisk landsbygd är bara några positiva saker med en cykelsemester här. Eller kombinera några dagar på cykel med ett par dagar i en av landets större städer, för den ultimata semestern.

BOKA DIN RESA TILL HOLLAND HÄR.


insatgram