Holi – den färgsprakande festen

När våren kommer firas Holi som en explosion i färg. Besöker du Indien under denna tid kan du räkna med att bli ordentligt nedstänkt!

Holi är en hinduisk fest som firas i två dagar. Festligheterna börjar vid den fullmåne som inträffar mellan mitten av februari och mitten av mars, då man firar att vintern är slut och att våren har kommit.

Under den första dagen tänds stora brasor på offentliga platser. Bland annat eldas Holikaträdet som påminner om en svensk majstång som smyckas med tyg och blommor. Eldarna symboliserar segern över det onda.

Myten berättar om demonkungen Hirankashyap som var mycket egoistisk och krävde att folket skulle sluta be till gudarna. Människorna blev rädda och lydde honom. Men hans son Phralad var på gudarnas sida och ville inte lyda sin far. Demonkungen blev rasande och ville straffa sonen genom att bränna honom. Han bad till sin syster Holika som var immun mot eldens lågor att hålla fast sonen och sätta sig i elden med honom. Men gudarna skyddade sonen så att han klarade sig och flammorna slukade istället Holika.

Andra dagen börjar själva färgfesten. Då går ingen säker mot det färgade pudret som blandas med vatten. Gatorna är kantade av stora kärl med färgpulver i alla tänkbara nyanser. Dagen är även fylld med massor av mat, musik och dans. Holi firas av hinduer över hela världen.

Festivaldatum för Holi:

2019: 20 mars
2020: 9 mars
2021: 28 mars

Boka din resa här!

Om du inte kommer iväg till Indien kan du istället njuta av bilderna:

 

 


insatgram