Game of Thrones destinationer

Stora delar av Europa har använts för inspelning av Game of Thrones, världens dyraste produktion. Men utan specialeffekter och utan att spendera en egen förmögenhet har du möjlighet att gå i deras fotspår och få känslan av seriens ikoniska miljöer. Säsong 8 är äntligen här, och det firar vi genom att lista några av de spektakulära landskap där Game of Thrones har spelats in och som du kan besöka, långt efter seriens sista säsong är slut.

 

Nordirland (Stranocum) – The Dark Hedges

Nordirland

Många av Game of Thrones ikoniska platser och scener filmades i Nordirland i uppbyggda studiomiljöer, men vi hittar även flertalet inspelningsplatser häromkring i och med att regissörerna önskade riktiga platser för en ökad äkthet och stämning. I Nordirland hittar vi bland annat den mytomspunna och vältrafikerade vägen King’s Road som går mellan King’s Landing och Winterfell med ”the Dark Hedges”, en av de mer bekanta platserna för många Game of Thrones-entusiaster. Det enda du behöver göra för att besöka denna sagolika värld är att bege dig till byn Stranocum.

Inspelningen besökte även några av Nordirlands många pittoreska byar för att fånga känslan av bylivet och handelsplatser. En av dessa är Ballintoy – en liten fiskarby utmed Nordirlands kust som sätter scenen för hamnen till The Iron Islands.

Vill man med säkerhet känna igen sig och uppleva storslagna scener så är närområdet kring Belfast en välanvänd inspelningsplats för scener från Winterfell.

 

Flyg till Dublin


 

Kroatien (Dubrovnik) – King’s Landing

Kroatien

Dubrovniks smågator och historiska atmosfär är för många förknippat med King’s Landing. En promenad i stadskärnan tar dig genast tillbaka till flertalet scener, bland annat Cerseis ”walk of penance” (Shame! Shame! Shame!). Utöver centrala Dubrovnik så användes även närliggande platser så som Trsteno Arboretums sagolika trädgård. Här känner vi igen oss i The Red Keep’s slottsträdgård, scenen för bland annat många hemliga möten mellan Sansa Stark och Olenna Tyrell.

 

Flyg till Dubrovnik


 

Island (Kirkjufell) – The North

Island

För att få känslan av öde och isolering använde man Islands karga landskap för att iscensätta den otämjda norden ”Beyond the Wall”. En av alla fantastiska platser som inte bör försummas är Kirkjufell där inspelningen av det storslagna kriget mot de odöda ”White Walkers” tog plats. I Kirkjufell kan man även hitta “the mountain like an arrow head” som The Hound såg i elden under säsong 7.

 

Flyg till Reykjavik


 

Marocko (Ouarzazate) – Astapor

Marocko

Hamnstaden Essaouira med sina historiska byggnader och orangea färger gör sig väldigt väl som staden där Daenerys möter sin lojala armé av Unsullieds för första gången. Fortsätter vi sedan öst mot Saharaöknen så kommer vi inom några timmar till Ouarzazate, staden som utgör de sandfärgade städerna Astapor och Pentos, hem till The Unsullied respektive Khal Drogos Dothraki. Denna idylliska ökenmiljö har även använts för flertalet andra storfilmer så som Gladiator.

 

Flyg till Marrakech


 

Spanien (Zumaia) – Dragonstone

Spanien

I säsong 7 når Daenerys Targaryen Dragonstone och återser sin födelseplats för första gången. Denna fantastiska plats i själva verket Itzurum, en lättåtkomlig strand i närheten av staden Zumaia, någon timme ifrån Bilbao. Någon timme i från Zumaia hittar vi även den ringlande trappan som leder upp till den drakprydda dörren till Dragongate, där Jon Snow och Daenerys har några djupa ögonblick tillsammans.

 

Spanien (Córdoba) – Volantis

Spanien är fyllt av slott och pampiga byggnader så det är inte svårt att förstå varför flertalet slottsscener är inspelade runtom i landet. Någon timme från staden Cordoba hittar vi bland annat maffiga Castillo de Almodóvar del Río där scener till Highgarden, hem åt House Tyrell, har spelats in. Och om du är i Cordoba så får du inte missa den kända romerska bron, den användes nämligen som den långa bron till Volantis.

Casterly Rock, hem till House of Lannister, eller Castillo de Trujillo som slottet egentligen heter, hittar vi också i Spanien. Vi skådar slottet för första gången i säsong 7 när The Unsullieds erövrar detta (lite för lätt).

Spanien (Italica) – The Dragonpit

Vi fortsätter vår färd igenom Spanien och i Italica, strax utanför Seville, kan man skåda en gammal amfiteater som många skulle känna igen som platsen där alla stora hus möts i det kraftfulla finalavsnittet av säsong 7. I närheten av Seville hittar vi även den perfekta inspelningsplatsen för Dorne, det sydligaste området i Westeros där värmen är betydligt varmare än många andra platser i Game Of Thrones.

 

Flyg till Spanieninsatgram