Dubai – Superlativens stad

Boka din resa till Dubai här >>

Jag heter Matilda, och hade förmånen att vinna tävlingen som Tickets första testpilot. Resan gick till Dubai, första veckan i oktober. I samarbete med Ticket skulle jag tillsammans med min kille få möjlighet att uppleva alla sidor av Dubai, inte bara skyskrapor och uppbyggda stränder.

Jag får erkänna att trots mitt stora reseintresse och många besökta platser, så var Dubai inte någon av de platser jag kunde säga mig ha stor kunskap om. Inför resan läste vi därför på lite om vad vi kunde förvänta oss, vad man borde försöka se och vad som kanske inte borde prioriteras. Vi bestämde oss därför för att fokusera på lokala marknader hellre än stora shoppingmalls, lokala restauranger framför lyx och glamour. Samt försöka göra små egna utflykter, utanför de guidade turerna. Samtidigt ville vi se det som alla pratade om, de höga byggnaderna, lyxen och stränderna som skulle vara som inget annat. Kombinationen av de båda världarna i Dubai visade sig vara ett perfekt resekoncept!

Vi som är vana asienresenärer kände att det var skönt att kunna komma så långt, till ett så solsäkert land, men med en så pass smidig resväg. Vi utgick från Göteborg och fick då ta oss via Arlanda, innan Emirates tog oss med direktflyg till Dubai. Tiden på Arlanda gick dock fort, då Emirates var generösa och vi fick tillgång till loungen. Detta kan verkligen rekommenderas om man har några timmar mellan flygningarna.

Väl framme i Dubai passerade vi igenom den mest smidiga säkerhetskontrollen vi varit med om. Allt var välorganiserat och gick väldigt fort. Innan vi satte oss i den svala taxin för att ta oss de 20 minuterna till hotellet slog hettan emot oss. Det var som att stiga in i en härlig torrbastu. Vi slogs redan första kvällen av att värmen var mycket mer hanterbar här än i Asien, då det var en mycket torrare, behagligare luft här!

Något trötta efter resan kom vi fram till hotellet som var över all förväntan! Vi hade valt att dela vår resa i två delar, ena delen på ett strandnära hotell som var mer av en lite lyxigare resort, och andra delen på ett stadshotell i den äldre delen av Dubai. Detta för att få se så många sidor av staden som möjligt!

De första dagarna spenderade vi mest på stranden och på den närliggande beachklubben. Värmen var påtaglig, och därför blev det fler dopp i poolen än i havet. Stranden var fantastiskt fin och allt kändes rent och snyggt. Det var inte mycket vi hade att klaga på, förutom att priserna nere vid strandhotellen var höga, speciellt om man ville ta en drink eller öl vid poolkanten. Det kan därför rekommenderas att göra som vi gjorde och boka all inclusive om man bor på dessa resorter. Inte något vi brukar göra, men denna gång kände vi att det kunde vara en bra start på resan att få några lugna slappa dagar i skuggan vid poolkanten och ha allt ordnat för oss. Där fanns det ett fantastiskt utbud av restauranger och barer, och vi njöt verkligen. Den minimala tidsomställningen på två timmar gjorde också att vi slapp känna av någon jetlag alls, vilket var otroligt skönt!

Många som åker till Dubai tänker nog på all lyx, skyskraporna, shoppingen och överflödet. Det stämmer verkligen att allt detta finns. Allt är störst, bäst, längst, högst och för den delen dyrast om man eftersöker det. Vad sägs om att åka förbi presidentens palats som är två kilometer långt till exempel? Till och med Ikea såg ut som en liten stuga bredvid alla andra skrytbyggen. Men det finns så mycket mer en detta! Efter att ha spenderar de första två dagarna på stranden och fyllt på vårt d-vitaminlager, så kände vi oss redo för att möta stadspulsen och se vad Dubai hade att bjuda på bortom strandlivet. De första dagarna gjorde vi utflykter till allt i från lokala mindre marknader, till mäktiga Burj Kalifa. Det var högt och lågt och fantastiska intryck. Det var också enkelt att ta sig mellan de olika platserna, genom både metro och taxi. Det underlättade också att alla var så hjälpsamma och pratade så bra engelska.

När den första delen av resan var över och vi skulle flytta in till Bur Dubai, kände vi att vi hade bockat av det vi ville se av mindre marknader, beachklubbar, fina strandrestauranger och strandhäng på den kända stadsstranden JBR där kameler, folkliv och ofantliga höghus möter varandra. Nu längtade vi mer efter att ha stadspulsen precis utanför fönstret, och det fick vi verkligen! Nu skulle vi se ännu mer och det passade oss bra att känna vibrationerna i luften, inte bara från värmen utan från stadslivet. Det var långt ifrån lika lugnt i Bur Dubai som vi stranden, men här kändes det som vi kom närmare det äkta Dubai. Lukterna, smakerna, ljuden och vi gillade det verkligen!

De nästkommande dagarna hade Ticket bokat in oss på både ökensafari och kryssning i Dubaikanalen, vilket verkligen var upplevelser vi kommer minnas och utflykter vi varmt rekommenderar under er Dubai vistelse!

Ökensafarin var spännande, vackert och gav oss lite känslan av tusen och en natt. Vi väcktes kl 03.45 och åkte jeep ut i öknen för att där äta frukost på en persisk matta och se den vackra soluppgången. Där ute passade vi också på att göra lite produktfotografering för vårt klädmärke. Ljuset var fantastiskt och det var första och enda gången under resan som jag frös lite. Jag skulle dock rekommendera de lite mer morgontrötta att boka en eftermiddagstur och istället se solnedgången som ska vara precis lika vacker.

Efter ökensafarin blev det ett par timmars välbehövlig vila vid poolkanten innan vi gav oss ut i staden för att se nya platser, och besöka Dubais marina. Denna lilla utflykt gav oss en försmak av de mäktiga vyer som mötte oss dagen därpå under vår middagskryssning i Dubaiviken. Har man varit i New York och Hong Kong och sett ut över skyskraporna, så är detta ännu mäktigare. Här konkurrerar byggnaderna med varandra, där den ena är ännu högre än den andra. Det finns byggda vattenfall i alla regnbågens färger och världens största fontän. Det är som en lång tävling mellan den största, den mest vulgära och den mest självlysande byggnaden när man passerar marinan. Själva kryssningen var även den en trevlig upplevelse, med underhållning som passade för både vuxna och barn.

Efter fem dagar i Dubai var det dags att packa väskorna och åka hem. Med oss hem hade vi minnen från en annorlunda stad, där allt är väldigt mycket, där du förväntas imponeras av dess glitter och glamour. En stad där du inte behöver fundera på vilket väder du kommer mötas av, utan solens värme är lika säker som att du kommer säga att du sett högre byggnader än du någonsin sett förut. Att du kanske druckit din dyraste drink någonsin, men att det var väl värt då det var i världens högsta bar. Att du fått fler soltimmar än på länge och att du för första gången någonsin inte behövt kolla väderapparna en enda gång på semestern.

Hoppas du som vi kommer njuta lika mycket av ökensolens strålar som vi gjorde när du besöker Dubai!

 

/ Matilda

Tips inför din Dubairesa:

  • Om du bor vid stranden, boka all inclusive.
  • Om du vill ha lite extra vin eller öl på rummet, köp på flygplatsen då alkohol är dyrt och inte finns överallt på grund av religionen.
  • Missa inte marknaderna där kan du hitta små guldkort att ta med hem, men missa gärna köpcentrumen, du kan hitta billigare varor hemma.
  • Åk på ökensafari.
  • Ta en kanalkryssning med middag.
  • Åk till JBR för att se på folklivet och ta ett bad under eftermiddagen, undvik på dagtid då det blir för varmt.
  • Boka ett hotell med pool, balkong är inte så viktigt det är ändå för varmt för att nyttja dem.
  • Våga prova restauranger som är på bakgator och i undangömda gränder, där hittar du ofta guldkorn till en mycket rimligare peng.

Boka din resa till Dubai här >>


insatgram