Cinque Terre

Nationalparken och världsarvet Cinque Terre består av fem fiskebyar längs en lång kuststräcka utmed den Liguriska rivieran. Området är en populär turistattraktion med flera kilometer av spektakulära vandringsleder med pittoreska landskap och panoramavyer över Medelhavet som löper mellan de mysiga byarna Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore som utgör Cinque Terre, ett av Italiens absolut vackraste och mest älskade turistmål.
.
Vi guidar dig till vykortsvackra ljusrosa, persikofärgade och ljusgula hus, branta bergsväggar längs havet, sluttande terrasser, vinodlingar, vattenfall och olivträd. Allt man kan förvänta sig av den italienska landsbygden.

Byarna

Alla fem byar har sin egen unika personlighet och charm. Gemensamt för dem alla är att de har levt på sitt fiske och odling av vindruvor, citroner och oliver ända sedan medeltiden. Sedan 1960-talet har de även kunnat försörja sig på besökare, som ofta förälskar sig i området vid första ögonkastet. Vissa turister väljer att stanna och besöka alla fem byar, andra väljer ut ett par favoriter att stanna till i.

Monterosso al Mare

Monterosso al Mare ligger längst norrut och är den största av byarna. Monterosso al Mare har störst utbud av restauranger och boenden. Här finns även den enda riktiga sandstranden i området för den badsugne.

 

Vernazza

Bildsköna Vernazza är byn som ni känner igen från vykorten, och även den som ofta rekommenderas om du endast ska besöka en by. Vernazza har en lugn och fin hamn för båtar i området. Här finns även möjlighet att bada från klipporna, och besöka den medeltida fästningen Castello Doria.

 

Corniglia

Corniglia är den enda byn som inte ligger i anslutning till vattnet, utan ligger vackert belägen uppe på en höjd. Eftersom Corniliglia är den minsta av byarna leder detta till att det är färre turister som rör sig här. Från Corniglia kan man vandra upp till bergsbyn Volastra, eller den lilla romantiska stranden Guvano. Byn har även den vacker kyrkan Chiesa di San Pietro som inte ska missas.

 

Manarola

Pittoreska Manarola består av färgglada hus som klättrar längs bergsväggarna. Byn har en liten mysig hamn och en fantastisk utsikt över havet. Missa inte kyrkan Chiesa di Lorenzo när du är i Manarola.

 

Riomaggiore

Längst söderut hittar vi Riomaggiore. Byn påminner om Manarola, men är lite större. Riomaggiore är kanske en av de mest genuina av byarna, och erbjuder en trevlig och lättsam atmosfär.

 

Att ta sig till Cinque Terre

Närmaste flygplatser är Milano, Pisa, eller Genua. Därifrån tar du dig vidare till Monterosso eller Riomaggiore med tåg. Tågresan från Milano tar 3–4 timmar, från Pisa är det ca 2 timmar, och från Genua lite över 1 timme. Tåg stannar i alla fem byarna, och ett tips är att plocka upp en tågtabell till de fem Cinque Terre-stoppen på stationen. Planerar man att åka tåg en del kan det även vara en bra idé att skaffa tågkortet ”Cinque Terre Treno MS” för parkområdet (gäller regionaltåg och inkluderar även inträde till parken).

Ett annat alternativ är att ta tåg till La Spezia och sedan se området via båt som stannar till i alla byar förutom Corniglia.

Det går även bra att hyra bil på flygplatsen, men tänk på att bilar måste parkeras utanför byarna. Det kan även vara svårt att ta sig fram till byarna med bil, eftersom vägarna är små och turisterna många under högsäsong.

 

När är bäst att åka?

Sommarmånaderna är högsäsongen för Cinque Terre, och då kan det vara olidligt mycket folk i distriktet. Har man möjlighet är det bäst att undvika juni – augusti och istället åka april-maj eller september-oktober, då vädret ändå är varmt och skönt men det är lite lugnare.

Det finns mycket möjligheter för boende i området, men det är bäst att förboka för att underlätta resan. Man kan hitta allt från b&b och privatrum, till budgethotell och lyxigare boenden.

Vill man bo i Cinque Terre finns det flest alternativ i Riomaggiore, Vernazza eller Monterosso. Här är det även mest liv och rörelse, och flest restauranger. Man kan även bo utanför distriktet i byn La Spezia. Härifrån är det enkelt att ta tåget ut till de olika byarna i Cinque Terre.

 

Att göra

Cinque Terre är fantastiskt vackert och ett solklart resmål för vandring längs den Liguriska rivieran. Det finns många leder mellan 1,5 km – 4,8 km långa. Merparten är lättare leder men även ett par medelsvåra finns. De flesta lederna går utmed kusten på olika nivå, men det finns också längre som tar dig upp bland berg och vingårdar. De flesta leder är gratis att vandra, men för att vandra Monterosso–Vernazza–Corniglia behöver du köpa vandringspass. Kom ihåg att ta med vatten, eventuell färdkost och riktiga skor, du kan nämligen få böter om du går barfota eller i flipflop!

Även om det är vandring som är den uppenbara attraktionen i Cinque Terre finns det även mycket annat att hitta på. Ligg på stranden i Monterosso, gå på vinprovning, ät god italiensk mat och bara njut av vackra utsikter och färgglada hus. Området har även ett fascinerande marint reservat med möjlighet till snorkling, dykning och valskådning. Ett annat förslag är att ge dig ut på havet genom att hyra kajak eller båt i hamnen i Riomaggiore eller Vernazza. Det går även att chartra större båt med kapten.

 

Hitta din resa här!


insatgram