Bubblarlistan: Vårens weekendstäder

När vintern fortfarande håller största delen av Sverige i ett stadigt grepp väljer många svenskar att söka sig söderut i Europa, och möta våren med en weekendresa till en härlig storstad. Liksom i fjol är det klassiska resmål som Paris, Amsterdam och London som drar flest vårtörstande svenskar, och även om de tål att besökas flera gånger om lockar inför våren 2019 nya upplevelser och möten med andra kulturer. Många svenska resenärer har fått upp ögonen för östra Europas storstäder och till våren är det främst Tallinn, Belgrad, Kiev och Moskva som ökar allt fler svenska besökare.

Belgrad

1. Belgrad

Belgrad är vårens främsta storstadsraket, och resebokningarna till Serbiens huvudstad ökar med knappt 85 procent. Staden är lagom stor för en långhelgsresa, och passar perfekt att upptäcka till fots. Restaurangscenen är central – det kryllar av bra och prisvärda restauranger. Inför vårens weekendresor klättrar Belgrad hela tjugo placeringar på topplistan, från plats 37 i fjol till plats 17 våren 2019.

BOKA DIN RESA HÄR

Moskva

2. Moskva

En annan östeuropeisk stad som fått vind i seglet är Moskva, där vi ser en ökning med 33 % från fjolårets bokningsstatistik och det är med all rätt. Moskva är fylld till bredden med världskända platser att besöka, så här kan man behöva en del planering för att hinna med så mycket som möjligt.

Några av de platser som vi rekommenderar att man inte missar är:

  • Det otroligt fotogeniska Röda Torget och Vasiljikatedralen där du inte kommer vara ensam – de flesta turister hittar hit. Men det är av en anledning, katedralen är ett arkitektoniskt mästerverk som måste upplevas.
  • Kreml – här kan du spendera timmar med att vandra omkring vid de stora torgen och drömma dig bort i de massiva stuckaturerna. Försök även att lägga namnen på de 20 tornen på minnet om du kan!
  • Och sist men absolut inte minst vill vi rekommendera shoppingcentret GUM. Här finns något för alla, är du shoppingsugen har du möjlighet att välja mellan 200 olika butiker, och skulle detta inte passa just dig så är enbart byggnadens arkitektur värt ett besök.

BOKA DIN RESA HÄR

Kiev

3. Kiev

Kiev är en doldis i sammanhanget, men efter att oroligheterna våren 2014 har lagt sig (UD avråder resenärer att åka till halvön Krim och ett par regioner i östra Ukraina, på grund av konflikten med Ryssland) börjar turisterna återvända. Vacker arkitektur, god mat och spännande sevärdheter gör staden väl värd ett besök i vår. Ett måste för denna stad är ett besök till den Unescolistade St Sophie-katedralen.

BOKA DIN RESA HÄR

            

4. Tallinn & 5. Bukarest

Andra östeuropeiska städer som står högt i kurs i vår är bland annat klassikerna Tallinn (+ 31,5 procent) och Bukarest (26,8%). Tallinns charm, geografiska närhet och enkel resväg lockar många, medan Bukarest lockar med sin nya hippa kultur. Här kan du strosa omkring och hitta mysiga caféer under dagtid, och trendiga pubar och restauranger under kvällstid.

BOKA DIN RESA HÄR

Bubblarlistan storstad: Hit ökar resebokningarna mest

  1. Belgrad, 84,8 procent
  2. Moskva, 33,3 procent
  3. Kiev, 32,2 procent
  4. Tallinn, 31,5 procent
  5. Bukarest, 26,7 procent

Källa: Tickets bokningsstatistik, storstadsresor bokade t o m 11februari med avresa 1 mars – 31 maj


insatgram