Bästa matlandet att besöka!

Det råder ingen tvekan – Italien är det i särklass bästa kulinariska landet att besöka, enligt Tickets Sifoundersökning. Över en tredjedel av de svenska resenärerna tycker att Italiens gastronomiska upplevelser lockar mest. Frankrike, som också brukar räknas som ett av världens främsta kulinariska länder, och dess klassiska maträtter föredras av endast 8 procent.

Pasta i alla dess former: ett måste i Italien.

Något sött efter maten? Testa italienska cannolis!

Få länder är så förknippade med mat som Italien. Pasta, pizza, olika sorters ostar som mozzarella och parmesan, och självklart också charkuterier som prosciutto, parmaskinka och salami. Listan kan göras lång, och få det att vattnas i munnen!

Franska ostar. Behöver ingen vidare beskrivning.

Musslor, eller moules som det heter på franska.

Grekisk sallad med bland annat fetaost, kalamataoliver, tomater och rödlök.

Maten under en semester är ofta av stor vikt för resans helhetsupplevelse. Däremot kan matpreferenserna variera. Enligt Tickets senaste Sifoundersökning är Italien det i särklass bästa landet att besöka för matens skull. Italien rankas som det bästa matlandet bland knappt en tredjedel av Sveriges resenärer (32 procent), oavsett åldersgrupp och boendeort. Det är ett stort hopp ner till tvåan Frankrike. Klassiska, franska läckerheter som ostar, crepes och gott bröd som croissanter och levainbröd, föredras av 8 procent när svenskarna väljer främsta matland att besöka.

Spanska tapas – något för alla smaker!

Däremot finns det vissa regionala skillnader, kring vart svenskarna söker sig när maten står högt upp på semesteragendan. Bland resenärer i Västsverige är det till exempel mer populärt än i övriga landet att besöka Grekland för matens skull. 11 procent av boenden i Västsverige tycker att Grekland är det bästa matlandet att besöka, jämfört med 5 procent i snitt för Sverige. Det är dock fortfarande en övervägande majoritet, knappt 25 procent, av den Västsvenska befolkningen som föredrar Italien.

Pad thai – en thailändsk klassiker som med sina (generellt sett) mildare smaker även passar västerländska gommar.

Morning Glory – lätt att missa på menyn, men ett hett tips: gör inte det!

Grön papayasallad. Ofta starkt – men otroligt gott.

Thailand brukar ofta nämnas i matsammanhang och den thailändska kokkonsten står ofta högt bland semestrande svenskar. Däremot är det endast 3 procent som väljer Thailand som det främsta matlandet att besöka. Thailand har ett fantastiskt kök – men det är generellt sett lite mer hetta i maten och inte lika enkelt att ta till sig som det italienska köket. Men Thailand har många spännande smaker. Våga gå utanför klassikerna och smaka på något mindre kända rätter som grön papayasallad, stekt morning glory (en typ av spenat) eller wokad fisk med cashewnötter och basilikablad. För att inte nämna alla fantastiska frukter!

Vilket tror/tycker du är det bästa matlandet att besöka?

  1. Italien, 32 procent
  2. Frankrike, 8 procent
  3. Grekland, 5 procent
  4. Spanien, 4 procent
  5. Thailand, Sverige, 3 procent
  6. Japan, USA, 2 procent
  7. Indien, 1 procent
  8. Övriga, 9 procent
  9. Tveksam, vet ej, 31 procent

Källa: Tickets Sifoundersökning, riksrepresentativt urval


insatgram