Albanien en av charternyheterna sommaren 2014

undefined

Apollo lanserar för första gången resor till spännande Albanien. I övrigt satsar Apollo sommaren 2014 stort på flera nya resmål i Grekland; Mykonos med möjligheter att kombinera med flera kykladiska pärlor, genuina Kalamata och natursköna Sivota.

Saranda i Albanien
Saranda ligger i södra Albanien mitt emot Korfu. Saranda är en fin och mysig liten stad som av albanerna kallas smekmånadens stad. Södra Albanien bjuder på en fascinerande kulturell blandning som vittnar om områdets rika historia. Det går att se spår av områdets turkiska, grekiska och italienska historia i området.

Saranda påminner mycket om Grekland eftersom staden gränsar dit och det finns en grekisk minoritet i området. Korfu ligger bara en halvtimmes färjetur bort. De italienska influenserna märks också framförallt i den mat som serveras.

Området lockar också med många små öar i Joniska havet. Stranden i Saranda består av klappersten, vattnet är kristallklart och klarblått. Den omgivande naturen är mycket vacker och det är lätt att med båt ta sig till någon av alla de små omkringliggande öarna. Längs stranden finns många små restauranger med enklare menyer.

Albanien är ett mycket prisvärt resmål. Boende, mat och dryck får du för halva priset jämfört med de omkringliggande länderna.

Sivota
Sivota är en charmig hamnby med en trevlig hamnpromenad och en liten yachthamn. Sivota kallas bland grekerna själva för Greklands Karibien. Och vi ger dem rätt. Området runt Sivota bjuder på kristallklart vatten, små obebodda gröna öar omgiven av storslagen natur, gröna berg och många små öar som man bäst tar sig till med båt.

Sivota består av sju badvikar som alla har sin unika charm. Enklast tar man sig dit med cykel, båt eller bil. Cirka 10 minuter från centrala Sivota ligger t ex unika Bella Vraka-stranden. Bella Vraka är formad som en halvö och man tar sig dit genom att vada genom det 30 centimeter höga vattnet. Längs vägen mot Parga och Preveza finns även flera mindre stränder som nås med hyrbil eller scooter.

Möjligheten att göra dagsutflykter till Korfu eller de närbelägna Paxos-öarna finns för densom vill upptäcka mer av denna vackra del av Grekland.

Mykonos
Lilla Mykonos är Kykladernas kronjuvel. Hit söker sig finsmakare från hela världen för att njuta av sol och bad vid någon av de fantastiska stränderna. Nattlivet på ön har något för alla. Det är trendigt och för gay-publiken har Mykonos länge haft sin särskilda dragningskraft. Hotellen är välskötta och restaurangerna spänner över hela skalan från gourmetrestauranger till enkla tavernor. Affärer och boutiquer uppvisar samma bredd. Här finns allt från exklusiva märkesvaror och juveler till enkla vykort och souvenirer.

Öns karga och sparsmakade landskap bildar ett färgspel mellan himmel, hav och jord med kontrastrika skiftningar. Arkitekturen är värd ett eget kapitel. Varje hus på Mykonos är byggt i samma enkla kubistiska grundform, bländvitt med blåa och gröna snickerier. Typisk kykladisk estetik.

Charmiga Mykonos stad
Mykonos stad, eller Chora som den också kallas, är häpnadsväckande vacker där den ligger bländvit runt hamnen och upp mot berget. Här finns ett fantastiskt utbud av nöjen, shopping, kultur och god mat.

Ornos
I Ornos har man allt man behöver på bekvämt gångavstånd. Här finns flera restauranger, barer och några av Mykonos bästa stränder.

Plati Gialos
I Plati Gialos finns en härlig, långgrund sandstrand samt ett bra urval avrestauranger som serverar god mat. Små båtar går längs kusten för den som vill till stränderna Paranga, Agrari, Elia, Paradise och Super Paradise.

Aghios Ioannis
I Aghios Ioannis ligger, vad de flesta anser, vara Mykonos vackraste strand med vit sand och ett azurblått hav. Utsikten mot Delosberget är fullkomligt bedårande. Atmosfären är lugn och inbjuder till avkopplande dagar på stranden.

Skulle du ändå känna för lite mer fart någon dag ligger Mykonos stad bara en liten bit bort.

Mykonos kommer även att kunna kombineras med Tinos och Syros.

Kalamata
På den södra sidan av Greklands fastland, på halvön Peloponnesos, ligger Kalamata. Området kring

Kalamata och halvön Peloponnesos är fylld av historia och spännande utflyktsmål. Kalamatas främsta kännetecken är de goda Kalamata oliverna! Oliverna räknas som en av världens mest smakrikaste.
Kalamata är en levande och expansiv grekisk stad som bjuder på genuint grekiskt vardagsliv. Hamnpromenaden är full av tavernor och restauranger. Kring stranden och hamnpromenaden i Kalamata förlägger grekerna sitt liv under sommaren.

I närheten av Kalamata finns flera mindre byar och turistorter. Den mest spektakulära av dem är den natursköna och genuina orten Costa Navarino. Ortens vackra kust, turkosfärgade vatten, olivlundar och gömda vattenfall erbjuder ett Grekland som det såg ut före de stora turistströmmarna.

Den vackra lagunen Gialova Lagoon vars strand blivit utsedd till en av världens bästa. Lagunen ligger bara en halvtimmes promenad från Costa Navarino. Att Costa Navarino numera finns på kartan är den grekiska redaren Vassilis Constantakopoulos förtjänst. Hans pojkdröm om att återvända till sin födelseort för att bygga den ultimata semesteranläggningen har nämligen gjort det möjligt. Efter 25 år med varsamt byggande återfinns nu resmålet på National Geographic Travel Magazine’s topp 20 destinationer i världen att besöka.

Apollos nyheter är ännu inte bokningsbara på ticket.se, men blir det längre fram i höst.


insatgram