4 av 10 svenskar reser utomlands i sommar

Grekland

– Grekland gör comeback, men Antalya är fortfarande favoritresmålet

Efter den mörkaste januari sedan 80-talet är det nu många svenskar som vill solsäkra sommarsemestern. Hos resebyrån Ticket har bokningarna av sommarresor ökat med elva procent jämfört med föregående år. Antalya är återigen det populäraste resmålet, följt av Palma de Mallorca och Kreta. Spanien är det största semesterlandet bland svenskarna, men Ticket ser att det bara är en tidsfråga innan Grekland är i fatt. 

Charterarrangörerna har satsat stort på Grekland i sommar. Hotellutbudet har breddats och fräschats upp med fler boutique- och koncepthotell, vilket har fått fler svenskar att vilja resa dit. Enligt Tickets bokningsstatistik har resebokningarna till Grekland ökat med 18 procent jämfört med samma period föregående år.

– Grekland gör comeback i sommar och har nu fler resenärer än Turkiet. I sommar nylanseras även flera nygamla resmål såsom Mykonos, Kalamata och Peloponnesos som har några av landets bästa stränder. Sommarens storfavorit är dock fortfarande Antalya. Den turkiska liran är rekordlåg just nu, vilket gör det väldigt prisvärt för svenskar att resa dit, säger Maria Gertell, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket.

I Tickets Novus-undersökning svarar 43 procent av svenskarna att det kommer att resa utomlands i sommar. En fjärdedel av dem planerar att vara bortresta i två veckor eller mer, medan 19 procent nöjer sig med en vecka. I Tickets Novus-undersökning framkommer det även att det finns en stor upptäckarlust bland svenskarna. Tre av tio svenskar uppger att de föredrar att resa runt på egen hand och utforska flera olika resmål under en och samma resa.

– Att upptäckarlusten är stor märker vi tydligt i vår dagliga kontakt med våra kunder. Det räcker inte längre med ett fint hotell med bra läge. Det viktigaste är vad det finns att se och göra på resmålet. Vad resenärerna vill uppleva under resan är till stor grad intressestyrt. Det kan vara allt ifrån vandringar, dykning och golf till konst, mode och gastronomi eller större evenemang, säger Maria Gertell.

Apropå evenemang ser Ticket ett växande intresse för Brasilien i sommar, där fotbolls-VM går av stapeln. Bokningarna har ökat kraftigt framför allt till Rio de Janeiro, men även till São Paolo och Brasília. Ökningen sker utifrån små volymer, men det kommande världsmästerskapet har helt klart främjat resandet till Brasilien.

Direktflyg viktigast när svenskarna bokar flyg
I Tickets Novus-undersökning frågade resebyrån svenska folket vilka parametrar de anser vara viktigast när de bokar flygresor. Högst upp på listan hamnar direktflyg, vilket närmare hälften (49 %) av svenskarna svarar. På delad andraplats hamnar att slippa långa väntetider vid mellanlandning (37 %) och att få sitta bredvid sitt resesällskap (37 %). Lokala avgångar är också viktigt när svenskarna bokar flyg. Att kunna flyga från en flygplats nära sin hemort får 28 procent av rösterna och hamnar därmed på en god tredjeplats.

Sommarens populäraste resmål*
1. Antalya (1)
2. Palma de Mallorca (2)
3. Kreta (3)
4. Rhodos (4)
5. New York (6)
6. Cypern (5)
7. London (7)
8. Split (ny)
9. Barcelona (8)
10. Paris (9)

*Avser bokningar av alla typer av resor gjorda fram till och med den 24/2 med avresa mellan den 1/5 och den 31/10 2014.
Förra årets placering anges inom parantes. 


insatgram