2018 års bästa resmål: Maj – New York, Miami

USA är ett land som passar att besöka precis hela året runt. Vi vill dock slå ett extra slag för våren! I New York är temperaturerna oftast högre än i Sverige, och uteserveringarna är öppna för härliga pauser. I Miami är det varmare – men inte för varmt, med en dagstemperatur på ca 25-30 grader och sköna temperaturer i vattnet.

New York

Maj är en perfekt månad för att upptäcka New York. Temperaturerna kan vara varierande, men ligger generellt sett runt 20-25 grader. För att bäst uppleva denna magiska storstad är det bara att snöra på sig sköna sneakers och börja promenera. Det finns otroligt många mysiga gator och kvarter med lokala pärlor till små butiker, kaféer och restauranger som annars är lätta att missa.

Klassisk New York-fasad

Ett tips är att inte försöka se för stora ytor av staden samtidigt, utan fokusera på något eller några specifika områden i taget. På Manhattan hittar du intensiva Times Square och Midtown, där allt är stort och spektakulärt. Här ligger många kända varuhus som Barneys, Bergdorf Goodman och Saks, och även många modekedjor i mellanprissegmentet. Även om det är turisttätt så kan det absolut vara värt att svänga förbi, även om det bara är för att verkligen andas in en svårslagen storstadsskänsla. Central Park, som sträcker sig som en grön lunga från 59:e gatan i söder till Harlem och 110:e gatan i norr, är en härlig oas mitt i bruset.

Några favoriter i parken är:

  • En promenad runt Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir, som dessutom ligger nära både Guggenheim Museum och konstmuseet The Met – båda värda ett besök.
  • Central Park Zoo – ett hett tips för barnfamiljer. Lagom stort, lagom spännande och perfekt för de små!
  • Sheep Meadow: en härligt öppen äng där det ofta pågår diverse sporter. Ljuvligt att köpa med sig en kaffe eller lite picnic och bara njuta.

Sheep Meadow i Central Park – perfekt picnicplats

Men – spendera inte för mycket tid i Midtown. Manhattan är så mycket mer, till exempel mysiga West Village med trädkantade gator och en uppsjö mysiga butiker och kaféer. Här känns det verkligen som att promenera i en film – och kanske är det precis vad du stöter på, här pågår ofta inspelningar av olika slag. Hipstertäta Lower East Side och East Village är också perfekta att promenera runt i. Chinatown är en speciell upplevelse, och här hittar du dessutom fantastiska dumplings till mycket billig peng. Klassiska Soho är bra för shopping, men också trångt av turister vilket gör att ett snabbt besök är att föredra. Spännande Harlem lockar med fantastiska restauranger och gospelsöndagar. Om du ska besöka en gospelkyrka gör du rätt i att inte komma för nerklädd – lokala kyrkobesökare ser till att sätta på sig kostym eller finklänningen inför ett besök.

Vackra Brownstone buildings kantar gatorna i West Village

Brooklyn har sedan länge varit en svenskfavorit, med Williamsburg som främsta område, och är fortfarande mycket trevligt att spendera tid i. Även Dumbo och Astoria i Queens har kommit starkt om du vågar söka dig till andra sidan av East River.

Miami

Miami är en perfekt kombination av stad och bad, med den långa stranden på South Beach som kronjuvelen. Staden blir mer och mer populärt och också mer lättillgängligt i och med fler direktflyg från Sverige. Regnperioden börjar egentligen i maj och sträcker sig till oktober, men vädret i maj är fortfarande relativt stabilt. Under augusti och september är orkanrisken som störst, medan november – mars är högsäsong och därmed betydligt dyrare hotell som följd.

Här är kulturen amerikansk med tydliga kubanska/karibiska influenser, vilket märks också i det fantastiska köket. Här finns allt från lokala små hak till extremt trendiga och lyxiga stjärnrestauranger.

Områden att upptäcka:

South Beach, Miami

Miami Beach: en avlång ö strax utanför kusten, och en av USA:s mest kända strandremsor. Söderut hittar du South Beach, som är ett av Miamis hippaste områden med shoppinggator och fantastiska, pastellfärgade art deco-hus. Detta distrikt är faktiskt ett av världens främsta ställen för art deco-arkitektur. Här finns också femstjärniga hotell och ett intensivt nattliv. Ett tips är att undvika ett besök under första halvan av mars, då universitetens vårledighet – känd som Spring Break – inträffar. Miami är en av de absolut mest populära städerna att åka till under Spring Break, och staden – främst Miami Beach – fylls då av amerikanska studenter, ofta överförfriskade största delen av dygnet.

Española Way, South Beach

Downtown: Downtown i Miami har, precis som Downtown i flera andra städer – LA som ett exempel, länge varit ett rätt så ruffigt område. Detta håller nu på att ändras och i Miami är det på stadig uppgång. Här finns flertalet av stadens museer och även den stora American Airlines Arena, hemmaplan för basketlaget Miami Heat med plats för 20 000 åskådare.

Little Havana: detta område är som ett Kuba i miniformat. Kubanska cigarrer blandas med mysiga restauranger, från vilka fantastiska dofter sprider sig. Överallt hörs härliga, kubanska rytmer. Multikultur när det är som bäst!

Wynwood och Design District: om du är det minsta konst- eller designintresserad så ska du inte missa dessa områden. Här finns massor av gallerier och trendiga affärer, men att bara strosa runt räcker gott eftersom spännande graffiti fyller hela kvarter.

Miamis skyline

Boka din USA-resa här!


insatgram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.