2018 års bästa resmål: juni – Rom, Lissabon

 Rom – den eviga staden 

Rom är känt som den eviga staden och under en vistelse här kan du verkligen känna historien i varje gathörn. Staden är en perfekt blandning av gammalt och nytt, och sida med sida med antika sevärdheter ligger modehus och hippa barer på rad. Rom upplevs bäst till fots, genom ett härligt virrvarr av stora boulevarder och små, snirklande gränder som helt plötsligt öppnar upp sig i mysiga piazzor. Överallt finns trevliga kaféer och serveringar, vilket passar perfekt när fötterna kräver lite vila.

Forum Romanum – spännande arkeologi och ett givet stopp

I Rom finns den ena spännande kulturskatten efter den andra – men för en förstagångsbesökare finns det några sevärdheter som inte bör missas. Magnifika Colosseum, Forum Romanum och vackra Pantheon är några exempel, tillsammans med klassiska Fontana di Trevi från den legendariska filmen “La dolce vita” och Vatikanen med den enorma Peterskyrkan och Sixtinska kapellet. Försök dock inte klämma in för många sevärdheter på samma dag – risken finns att du då missar små undangömda pärlor, som bara upptäcks när du tillåter dig själv att gå lite vilse. Bestäm istället ett område, ströva runt och njut av roliga lokala butiker, mysiga trattorior och det härliga folklivet som genomsyrar staden.

Floden Tibern rinner genom Rom, här med utsikt över Peterskyrkan

Magnifika Petersplatsen, Vatikanen

Fontana di Trevi, världsberömt sedan den berömda scenen med Anita Ekberg i filmen “La Dolce Vita”

Mysiga området Trastevere, med sina slingrande gränder och enorma utbud av kaféer, bör absolut inte missas.

Trastevere – ett favoritområde

Pasta, pizza och gelato!

Halva grejen (om inte mer) är att äta sig igenom Rom. Staden är full av fantastiska restauranger och du lär garanterat inte lämna staden hungrig. Små, tillsynes enkla trattorior som serverar den mest gudomliga pasta carbonaran och den bästa italienska glass du någonsin smakat. Eller varför inte avsluta med en ljuvlig tiramisu?

Lissabon

Lissabon har seglat upp som en riktig storfavorit, en värdig utmanare till mer kända resmål som till exempel Barcelona och Nice. Staden vid Atlantkusten är lagom stor för en weekend och har dessutom en perfekt kombination av både storstadsliv och härligt strandhäng. Lissabon är en promenadstad som dock är rätt så backig på sina håll, men om du behöver hjälp så är det bara att hoppa på någon av stadens alla spårvagnar för lite paus för benen.

Alfama är Lissabons äldsta stadsdel där slingrande gränder perfekta för att irra runt i utan något speciellt mål. Bairro Alto är hjärtat av Lissabon med bredare gator och mycket shopping, barer och kvällsliv. Missa inte att testa Portugals berömda bakverk Pasteis de nata, ett wienerbrödsliknande bakverk med en krämig vaniljfyllning. Mums!

Missa inte de gudomligt goda bakverken pasteis de nata!

Vackra Rossiotorget med trevliga uteserveringar

Estoril-Cascais och Sintra – alla värda en utflykt

Om du har tid och vill se mer så finns också de mysiga orterna Estoril och Cascais inom nära avstånd, dit du enkelt tar dig med en kort tågresa från Lissabon. Numera är dessa små städer sammanbyggda och har en härlig riviera-känsla, med sina vackra stränder.

Strandhäng lockar i vackra Cascais

Ett annat, lite mindre känt tips är magiskt vackra Sintra, en liten bergsby en halvtimme från Lissabon som finns med på listan över UNESCO:s världsarv. För länge sedan hade Portugals kungligheter sina sommarbostäder i Sintra och överallt hittar du vackra slott och palats att besöka. Stadens arkitektur är härligt färgstark och eftersom den ligger en bit upp i bergen är temperaturen dessutom ofta svalare än nere i Lissabon – något som kan vara uppskattat under de varmare månaderna.

Boka din resa till Lissabon här! 


insatgram